Video: Eestis jõule tähistav sakslane peab surnutele söögi jätmist imelikuks (13)

Heelia Sillamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Saksamaalt pärit vahetustudeng Julia Morgenstern peab Eesti jõulutraditsioonide puhul kõige imelikumaks kommet jätta kadunukestele ööseks lauale süüa. 

Morgenstern tähistab sel aastal esimest korda jõule Eestis koos oma korterikaaslastega, kes on pärit üle maailma. «Ma tahan kirikusse minna ja vaadata, kuidas Eesti kirikud töötavad. Ma ei tea, kas paljud inimesed käivad kirikus, sest eestlased ei ole väga usklikud, ma arvan,» jagas sakslanna oma jõuluplaane. Samuti pakub talle huvi surnuaia külastus. «Ma kuulsin, et eestlased käivad jõuludel surnuaedades küünlaid süütamas ja mulle väga meeldiks seda näha,» lausus Morgenstern. 

Mis puutub aga eestlaste jõulutraditsioonidesse, siis kõige rohkem suutis sakslast üllatada eestlaste komme kadunukestele lauale süüa jätta. «Ma kuulsin, aga ei ole kindel, kas see on tõsi, et eestlased arvavad, et surnud sõbrad ja perekonnaliikmed tulevad jõuludel koju tagasi ja nad valmistavad neile süüa. Ma arvan, et see on natuke imelik ja meil midagi sellist ei ole,» selgitas Morgenstern. 

Kõige rohkem igatseb aga Eestis jõule veetev sakslanna paksu lund ja jõuluküpsiseid. 

«Üks imelik traditsioon on see, et me käime ukselt uksele oma sõpradega ja kiidame teiste jõulupuusid ja selle eest saad sa pitsi alkoholi. See on see, mida me jõuludel teeme,» rääkis Morgenstern ka sakslaste kummalistest jõulutraditsioonidest, mida paljud eestlased ei tea. 

Jõulude puhul soovib aga sakslane, et eestlased muutuksid religioossemaks. 

«Rohkem inimesi võiks jõuludel enda jaoks jumala leida. Mõndadele neist soovin, et nad muutuksid sõbralikumaks,» sõnas Morgenstern.

Kommentaarid (13)
Copy
Tagasi üles