Fotod ja video: prokurör küsis Poseidoni topeltmõrvaritele maksimaalsed vanglakaristused (1)

Karel Reisenbuk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Harju maakohtus jätkus täna topeltmõrva protsess nelja mehe üle, keda süüdistatakse kahe väidetava allilmategelase tapmises ning tapatöö varjamiseks linnahallis asunud ööklubi Poseidoni mahapõletamises. Täna küsis prokurör meestele pikad vanglakaristused.

Põhja ringkonnaprokuratuur süüdistab vendasid Erik ja Sten Kruusimäge mullu 16. jaanuaril ööklubis Poseidon kahe mehe tapmises. Lisaks süüdistatakse veel kahte meest – Eduard Pavljutšenkot kuriteo varjamises ja Siim Turtat peksmises ning kuriteo varjamises.

Eelmisel istungil lõpetas kohus asja kohtuliku uurimise ning täna alustati kohtusaalis vaidlustega. Ehkki mõrvasüüdistus põhineb peaasjalikult ühe kaasaosalise, Siim Turta ülestunnistusel, on ringkonnaprokurör Eleliis Rattami sõnul vendade Kruusimägede mõrvasüü leidnud piisavalt tõendamist. Rattami sõnul on vendade ütlused olnud ebausaldusväärsed, seevastu kui teiste ütlused on uurimise käigus kogutud materjalidega tõendatud.

Kuigi ajakirjanduses on väidetud, et tapetud mehed - Lauri Merimaa ja Sergei Permanov olid kurikuulsa ja vägivaldse Kemerovo grupeeringu keskastme juhid ehk brigadirid, lükkas prokurör selle väite ümber.

Vendadest kruusimägedest aasta vanemale Erikule nõudis prokurör eluaegset vanglakaristust, nooremale Stenile aga 20 aastat vabadusekaotust. Kergemat karistust nõudis prokurör kuriteole kaasa aidanud ning laipade peitmisel abistanud Siim Turtale ning Eduard Pavljutšenkole, kellele küsis vastavalt kolme ning kahe aasta ja kuue kuu pikkuse vangistuse.

§ 114 Mõrv - karistatakse kaheksa- kuni kahekümneaastase või eluaegse vangistusega (Karistusseadustik)

Kruusimägede kaitsjad polnud prokuröriga nõus ning palusid mehed mõrvas selle tõendamatuse tõttu õigeks mõista. Sten Kruusimäe advokaat viitas palvet põhjendades Siim Turta absurdsetele ja kunstlikele ütlustele, seades kahtluse alla Turta võime asjaolusid nii detailselt mäletada, kuna mees oli kuriteo hetkel tarvitanud alkoholi ning kokaiini.

Samuti juhtis kaitsja tähelepanu asjaolule, et esimene Siim Turta ülekuulamine vältas seitse tundi ning inimese unest ilma jätmine on teada-tuntud piinamisviis, mis seab ütluste usaldusväärsuse ja tõendina kasutamise lubatuvuse kahtluse alla. Ühtlasi oli kaitsjatel etteheiteid surnuekspertiisile ning nende hinnangul on need tehtud algusest peale valesti, mistõttu tuleks ka ekspertiis tõendina välja jätta.

«Olge te kogu eluks neetud»

Tapetud meeste lähedaste esindajad leidsid kohtus, et Siim Turta ja Eduard Pavljutšenko osutasid Kruusimägedele mõrvade toimepanemisel olulist kaasabi. «See oli nii oluline, et ilma Turta ja Pavljutšenko tegevuseta oleksid võinud mõlemad mehed elus olla,» sõnas esindaja kohtus ja palus kohtul Turta ja Pavljutšenko tegevused ümber kvalifitseerida mõrvale kaasaaitamiseks ning neid vastavalt sellele ka karistada.

Kohtus sai sõna ka ühe tapetu lähedane, kes tunnistajapingis end tagasi ei hoidnud: «Olge te neetud kogu eluks. Et see kaotusevalu tuleks teie ja kõigi teie lähedaste peale, te pole isegi inimesed. Tundke seda valu,» oli vaid väike osa sellest, mida tal süüalustele öelda oli.

Süüdistus

Süüdistuse järgi veetsid mullu jaanuaris kohtualused ja nende hilisemad ohvrid ühes seltskonnas aega, kuni nad ühise alkoholi tarvitamise käigus tülli läksid. Tekkinud tüli tõttu peksid Erik, Sten ja ka Siim kaht kannatanut käte ja jalgadega, põhjustades neile kergemaid vigastusi.

Pärast seda, kui kannatanud olid peksmise tõttu pikali kukkunud, pussitasid Erik ja Sten mõlemat ohvrit kümneid kordi. Kaks meest surid pussitamise käigus tekkinud vigastustesse kohapeal.

Kuriteo varjamiseks toimetasid süüdistatavad kannatanute surnukehad Viljandimaal asuva talu territooriumile, kus matsid surnukehad talukompleksis asuva saunamaja alla ning viskasid tapetud meeste riided ning muud kuriteojälgedega esemed kaevu. Tapatöö varjamiseks süütasid Sten Kruusimägi ja Siim Turta 22. jaanuaril ööklubi Poseidoni ruumid.

Kohus jätkub uuel aastal, mil süüdistatavad soovisid võimalust viimaseks sõnaks.

Arvatav kuritööpaik ööklubis Poseidon on tuntud endise nimega Lucy Luke.
Arvatav kuritööpaik ööklubis Poseidon on tuntud endise nimega Lucy Luke. Foto: Sander Ilvest / Postimees
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles