Galerii ja video: Alli Rutto poeg sai ema passi kätte (1)

Agaate Antson
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Möödunud nädalal teatas siseminister Katri Raik, et bürokraatia hammasrataste vahele jäänud Abhaasia eestlane Alli Rutto siiski saab Eesti passi. Täna käis tema poeg Arnold Rutto PPA-s ema passil järel.

Arnold Rutto selgitas Postimehele, et muidugi on tal hea meel, et olukord lõpuks lahenes, kuid kuna pass väljastati vaid kaheks aastaks, ei ole lahendus täielik. Nagu siseministeerium ütles, et nad ootavad poliitikutelt lahendust, samamoodi ootavad seda Ruttod. «Mitte, et ametnikud peaksid seda lahendama, vaid et seaduslikult oleks kõik korda tehtud,» täpsustas ta.

Arnoldi sõnul pakuti samasugust ajutist lahendust ka tema eesti keele õpetajale, kel tuleva aasta suvel kaotabki kahe aasta möödudes pass taas kehtivuse. Seetõttu ei ole see tema hinnangul tegelikult lahendus.

Kogu segadus passi ümber ei ole Arnoldi sõnul Ruttodele kuigi hästi mõjunud. «Kui Eesti meedia tähelepanu oli positiivne, siis paraku Venemaa kanalid üritasid mu vanematele teha kurja,» selgitas ta ja lisas, et õnneks ei läinud see neil korda. Arnold kirjeldas, et erinevad Kremli meelsed propagandakanalid helistasid nii tema vanematele kui ka sugulastele 4-5 korda päevas, samuti võeti ühendust nende kogukonna esinaisega. «Ei tea, kust need kontaktid leiti,» ütles ta.

«Mitte ühelegi neist nad ei vastanud, aga minu hirm oli pigem see, et isegi kui me ei vasta, siis see ei takista neid kirjutamast artiklit, nagu üks Eestis tegutsev kanal tegi,» nentis Rutto. Kuigi ta ei soovinud kanalile reklaami tegemise vältimiseks nende nime mainida, ütles ta, et nad kirjutasid halvustava artikli, kus seati negatiivsesse valgusesse nii nende perekond kui ka Eesti Vabariik.

Arnold veel täna emaga rääkinud pole, kuid plaanis talle kohe pärast intervjuud helistada. Samuti on passi emale toimetamine nüüd paras logistiline ülesanne. «Ma ei hakkaks seda posti teel saatma. Tuleb leida keegi, kes sinna sõidab või sõidan ise kuidagi nende kodu lähedusse, et saaksin passi üle anda,» kirjeldas ta.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles