Droonivideo: madal veetase soosib Sindi paisu lammutamist

Raido Keskküla
, veebilehe toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Erakordselt kuiva sügise tõttu voolab Pärnu jões vähe vett, see aga on võimaldanud Sindi paisu lammutajatel plaanitud ajakavast ette jõuda. Isegi nõnda palju, et aasta hakul alustatakse Sindis juba kärestiku rajamist.

“Nüüdseks on Sauga-poolne osa paisust täielikult lammutatud, ehitatud valmis teed ja platsid. Käivad veehaarderajatiste ehitustööd,” selgitas keskkonnaagentuuri projektijuht Külli Tammur.

Detsembri alguses alustati paisu Sindi-poolse osa lammutamisega ja seda ümbritsev tööala on piiratud veekindlate tõkketammidega. “Samal, tammidest ümbritsetud alal algavad aasta alguses juba kärestiku ehitustööd ja kevadel alustatakse Sindi väliujula rekonstrueerimisega,” rääkis Tammur.

Madala veetaseme tõttu jões on Sindi paisu lammutamine läinud oodatust kiiremini.
Madala veetaseme tõttu jões on Sindi paisu lammutamine läinud oodatust kiiremini. Foto: Keskkonnaagentuur

“Ehitustööd on kulgenud üle ootuste hästi, madal veetase ja väikesed vooluhulgad jões on ehitajaid soosinud,” kinnitas projektijuht. “Kui nii mõnigi on arvanud, et jõgi on paisulammutuse tõttu kokku kuivanud, on selle taga ikkagi vähene veehulk.”

1970. aastatel rajatud ja kalade rännet takistava 4,3 meetri kõrguse betoonist Sindi paisu lammutustöödega alustati tänavu septembris.

Keskkonnaagentuuri tellimusel lammutab Sindi paisu ja seejärel rajab sinna kärestiku konsortsium GRK Infra AS ja Graniittirakennus Kallio Oy. Tööd kestavad kolm aastat ja lõpevad 2021. aasta juuli teises pooles.

Sindi paisu lammutamine läheb maksma kümme miljonit eurot. Projekti kaasrahastatakse Euroopa Liidu ühtekuuluvusfondist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles