«Hommik!» Küberturbeekspert: inimene võib kodus Huawei seadmeid rahulikult edasi kasutada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Esmaspäevases saates «Hommik!» oli külaliseks küberturbeekspert Klaid Mägi, kellega rääkisime küberspionaažist. 

Ühendriigid süüdistavad Huaweid tegevuses, mis ohustab USA julgeolekut. Hiina valitsust kahtlustatakse Huawei seadmete kasutamises spionaažiks. Küberturbeeksperdi sõnul ei ole praegu ühtegi sellist tõetust olemas, et Huawei oleks ka tõepoolest midagi teinud. 

«Päeva lõpuks on oluline ikkagi aru saada, mis toimub. Tuleb asjad ära testida, tuleb vaadata, riske hinnata ja aru saada, kuhu sa mingid seadmed paned. Mina küll ei julge öelda, et Huaweid ei tuleks kasutada,» rääkis Mägi.

Tavaline nimene ei peaks muretsema, kui kodus on Huawei telefon või arvuti. Riigivõrkudes peaks asja vaatama kriitilisema pilguga ja riske hindama. Selge on see, et nii väikses riigis nagu Eesti seda on, ei ole võimalik kõikide tootjate seadmeid läbi testida. Tuleb aru saada, et tavainimene annab ise oma andmeid oluliselt rohkem erinevatesse keskkondadesse üles, kui võib-olla sealt kuskilt mujalt võtta on.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles