«Reporteri» video: kes on Kuressaare kesklinnas tapmises kahtlustatavad kaks meest? (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

52-aastase Sulev Kallavuse tapmises kahtlustatakse kahte meest, kes mõlemad on varem kriminaalkorras karistatud. «Reporteri» andmetel on kahtlustatavateks Jaan Palu ja Renno Kadak. 

Öösel vastu laupäeva tapeti Kuressaares Lääne päästekeskuse ohutusjärelevalve büroo juhtivinspektor Sulev Kallavus. Kallavuse tapnud kurjategijad pussitasid enne traagilist sündmust veel üht inimest, 39-aastast meest, kes viibib haiglaravil.

Kohus võttis kaks pussitamises kahtlustatavat meest pühapäeva õhtul vahi alla.

Sulev Kallavus sattus esialgsetel andmetel traagiliste sündmuste pöörisesse, kui kutsus Kuressaares Torni tänaval asuva meelelahutusasutuse ees purjutajaid korrale. Kõik lõppes sellega, et 31-aastane mees lõi neli torkehaava Sulevi südamepiirkonda. Mees suri saadud vigastustesse kohapeal, kurjategijad põgenesid sündmuskohalt. 

Tunnistaja: Sulev oli kõrvalseisja, kes ei sattunud rüselusse, vaid kutsus korrale

Järgnevalt avaldab Postimees täismahus Sulevi sünnipäeva tähistamisel osalenud Ruthi detailse kirjelduse reede õhtust:

«Seni meedias kajastatud informatsioon on kildudest kokku pandud. Tähistasime reede õhtul Sulevi 52. sünnipäeva koos abikaasa, viimase laste ja nende elukaaslastega Georg Ots Spa restoranis õhtusöögiga kust liikusime Väiksesse Punasesse baari pere ringis istuma, sealt omakorda südaöö paiku ööklubisse Privilege ansamblit kuulama. Veidi peale 02.00 liikusime neljakesi Royal Gentlemen's Clubi poole, mille kõrval asub taksopeatus, et taksodega koju minna. Royali ees oli 4-5 inimest, neist kaks trepil ukse ees kus oli aken ära lõhutud. Sulevi abikaasa Mendi, baari juhatajana, pöördus nende poole saamaks selgust kes klaasi lõhkus ja palus tekitatud kahju kinni maksta. Süüd tunnistanud Jaan Paluga jätkus Mendil dialoog trepi ees, mida Sulev valvas meeter-kaks kõrval seistes, trepile jäid veel kolm meesterahvast: mees, kellega Palu esialgu trepil taidles, mille käigus aken lõhutud sai, Kadak, viimase ja Palu sõber. Mina elukaaslasega sisenesin baari, et baaridaamilt selgust saada, kas nad olid eelnevalt baari külastanud ja kuidas sündmused lõhutud aknani viisid. Jõudsime vaid letini kui Mendi meid ukse vahelt hüüdis, paludes kiirabi kutsuda kuna Sulev oli teadvusetu. Minuti-kahe jooksul kui meie baari sisenesime ja Mendi Sulevi pilgu all selgitusi saama jäi, oli Jaani sõnavaling muutunud inetusteks, mille juures Sulev astus oma abikaasa kaitseks välja paludes valida sõnu kuidas naisterahvaga räägitakse. See, mis selles väikeses ajaaknas toimuda jõudis on politsei välja selgitada. Mendi oli terve vestluse vältel baari poole seljaga, Sulev tema selja taga trepi kõrval, olles vaid korra liginenud kui hääled valjenesid ja paludes siiski viisakaks jääda. Järgmisel hetkel kui Mendi selja taha vaatas oli Sulev teadvuseta ja tema seisundis olid asunud selgust saama möödakäijad. Kutsusin kiirabi kohe uksest välja jõudes, sel hetkel arvasid kõik abistajad, et ta on löögi tagajärjel meelemärkuseta. Alles vahetult enne kiirabi saabumist teda keerates märkasid abistajad verist lipsu ja saime aru, et olukord on tõsisem kui keegi arvata oskas. Sulev oli kõrvalseisja, kes ei sattunud rüselusse, vaid kutsus korrale.»

Mehed peeti kinni laupäeva hommikul kella seitsme ja kaheksa ajal: üks Tallinna tänava tanklas, teine Kuressaare linnas oma elukohas. Kumbki isik kinnipidamisel politseile vastupanu ei osutanud. Mõlemad tabatud mehed on erinevate isikuvastaste süütegude tõttu politseile juba varasemast tuttavad. Mõlemat kahtlustatavat on varem kriminaalkorras karistatud ning hetkel olid mõlemad mehed ka katseajal.

Üks kahtlusalune on sattunud seadusega pahuksisse varavastaste kuritegudega ja teine narkokuritegudega. Ühel on ka vägivallakuriteo minevik. Reporterile teadaolevalt on need mehed Jaan Palu ja Renno Kadak.

Kahtlusalused on politseile juba ammu tuttavad 

2012. aastal kirjutas Saarte Hääl sellest, kuidas toona 26-aastasel Jaan Palul pandi käed raudu nii kehalise väärkohtlemise, omavolilise sissetungimise kui ka avaliku korra raskes rikkumise eest. Reaalselt tuli mehel trellide taga veeta aasta ja kaheksa kuud. 

Süüdistuse järgi tungis Palu koos kaaslasega ööl vastu 4. jaanuari Kuressaare kesklinnas Kodulinna Lokaali lähedal kallale võõrale noormehele ja andis talle peksa. Kui kannatanu kukkus, tagusid peksjad teda jalgadega edasi.

Mõned päevad hiljem, ööl vastu 6. jaanuari läks Palu koos kaaslasega Kuressaare lähedal asuvasse Aste alevikku üht naist otsima. Kui neile öösel ust ei avatud, lõid kutsumata külalised selle lihtsalt sisse. Ehmunult üles ärganud 52-aastane korteriperenaine üritas politseid kutsuda, mispeale Palu naisele kahvliga pähe äsas. 

Enne 2012. aasta süüdimõistmist oli Palu varasemalt kuuel korral kohtu poolt karistatud ning vabanes vanglast alles mullu augustis. Uued kuriteod sooritas ta vaid pool aastat hiljem.

Renno Kadak sai süüdimõistva kohtuotsuse 2015. aastal, kui ta mõisteti süüdi varguses ning korteri süütamises. Lisaks leiti Kadaku korterist 77,5 grammi puhast GHB-d, kirjutab Õhtuleht

Läinud nädalavahetusel toimunud Torni tänava episoodis on alustatud kriminaalmenetlust tapmise paragrahvi järgi. Teise inimese tapmise eest karistatakse isikuid kuue- kuni viieteist aasta pikkuse vangistusega. 

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles