Galerii ja video: Prantsusmaal avaldab meelt 31 000 kollavesti (13)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Prantsusmaal avaldab kollavestide protestide raames täna meelt ligikaudu 31 000 inimest, vahistatud on 700 meeleavaldajat.

«Kogu riigis, sealhulgas Pariisis on vahistatud enam kui 700 inimest, protestidest võtab osa 31 000 inimest, neist 8000 Pariisis,» ütles asesiseminister Laurent Nunez. 

Kinnipeetute hulgas on maskide, haamrite, kadade, kivide ja muude relvana kasutatavate esemete omanikud.

Politsei püüdis pisargaasi kasutades tõugata tagasi sadu linna peatänavale ja Triumfikaare lähedale kogunenud meeleavaldajaid. Pisargaasipilvest kostusid hüüded «Macron, astu tagasi!»

Prantsuse politsei konfiskeeris tänase meeleavalduste eel ajakirjanikelt gaasimaske ja kaitseprille ning püüdis takistada kollaveste teistest linnadest Pariisi sõitmast, et hoida ära eelmise nädala rahutuste kordumine. Ka Lõuna-Prantsusmaalt Toulouse'ist Pariisi sõitjad teatasid samasugustest takistustest.

Politsei pressiesindaja ütles, et raudteejaamade politseinikud said korralduse kõiki reisijad kontrollida ja saata tagasi kõik need, kel on kaasas midagi, millega võib teha viga inimestele või varale.

Normandiast Pariisi sõitnud protestijad rääkisid uudisteagentuurile Associated Press, et nägid mitmes raudteejaamas, kuidas kollaste vestidega inimesi rongi peale ei lastud.

«Me tulime Pariisi, et meid võetaks kuulda,» ütles riigi lääneosast koos kolme sõbraga meeleavaldusele sõitnud Herve Benoit, kes kutsub valitsust üles kehtestama suuremad maksud jõukatele ning suurendama inimeste ostuvõimet. 

Kogu Prantsusmaal on täna tööl 89 000 politseinikku, neist 8000 Pariisis. Lisaks saadetakse pealinna tänavatele appi soomukid, teatas peaminister Edouard Philippe. 

«Need viimased nädalad on lasknud valla koletise, mille loojad ei allu enam kontrollile,» ütles siseminister Christophe Castaner.

Julgeolekukaalutlustel on kinni Eiffeli torn ning pärast seda, kui eelmise nädala protestides sai kannatada Triumfikaar, suurendatakse ka teiste vaatamisväärsuste kaitsmiseks mõeldud meetmeid. Ära jäävad jalgpallimatšid ja kontserdid.

Allolev kaart näitab turvakaalutlustel suletud vaatamisväärsusi ja linnaparke.

Üks siseministeeriumi ametnik ütles AFP-le, et võimud valmistuvad märkimisväärseks vägivallaks ning pealinna on koondumas nii paremäärmuslikud kui ka vasakäärmuslikud aktivistid.

Meeleavaldused said alguse 17. novembri autojuhtide protestist kütuse hinnatõusu vastu, kuid on kasvanud üle president Emmanuel Macroni poliitika vastaseks liikumiseks. Valitsus on lubanud, et loobub meeleavaldajad tänavatele toonud kütuseaktsiisi tõstmisest, kuid järeleandmisest ilmselt ei piisa, sest proteste kannustavad nüüdseks teisedki küsimused ning üldine rahulolematus valitsuse tegevusega.

Kommentaarid (13)
Copy
Tagasi üles