Galerii ja video uuenenud Eedeni avamisest: soodushinnaga telerid ja pesumasinad said otsa loetud minutitega (46)

Eili Arula
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Laupäeva hommikul kell 10 avas Annelinnas uksed uus ja suurem Eedeni kaubanduskeskus. Mitmekümnemeetrised järjekorrad kulgesid Eedeni uste taga juba enne avamist.

Eedeni avamispäeva üheks tõmbenumbriks oli tehnikakaupluse Expert Lõuna-Eesti suurima esinduse avamine, kus muu hulgas paisati müüki 99-eurosed televiisorid ja pesumasinad.

Kümmekond minutit enne avamist kogunes Experdi kaupluse ukse taha rahvamass. Enne poe avamist järjekorras seisnud Valev sõnas, et tuli poe avamisele lootuses soetada omale soodushinnaga teler. «Kui õnnestub, siis sooviks osta, aga rahvamassist läbi tungima ja oma eluga riskima ma selle ostmiseks küll ei hakka,» märkis Valev.

Kui teenindajad kaupluse uksed lahti kruvisid, valgus rahvamass poodi laiali ning peaasjalikult võtsid ostjad suuna soodsate telekate ja pesumasinate lettide poole. Et 99-euroseid telereid ja pesumasinaid oli kumbagi vaid kolmkümmend, siis jagus neid vaid esimestele kiirematele. Siiski ei läinud soodsa kauba pärast nii suureks rüseluseks, et keegi viga oleks saanud. Pettunud nägude ja tühjade kätega poest välja kõndinud inimesi oli siiski kümnete kaupa.

Kuus minutit pärast poe avamist nentis poe klienditeenindaja Allan Uustal, et nii 99-eurosed telerid kui ka sama kallid pesumasinad on otsas. Nimetatud kaupa sai iga klient osta vaid ühe. «Sellega väldime olukorda, et mõni ärikas neid lihtsalt hulgi kokku ei ostaks ja siis hiljem turuhinnaga maha ei müüks,» lisas Uustal.

Teisi soodushinnaga kaupu võis igaüks osta nii palju, kui hing ihkas ja rahakott võimaldas. Üsna mitu inimest seisis kassajärjekorras nii, et hoidis käes kahte 40-tollist telerikasti.

Kui Experdi tehnikakaupade poe avamise eel seisid ukse taga peamiselt keskealised mehed või abielupaarid, siis Eedeni H&Mi kaupluse ukse taga lookles järjekord, kus seisid peamiselt teismelised tüdrukud või naised.

Et mitmekümne meetri pikkuses järjekorras rahval oodates igav ei hakkaks, esinesid H&Mi kaupluse ukse ees enne avamist tantsutüdrukud. Järjekorras seisjad sõnasid, et tulid kaupluse avamisele lootuses tavapärasest soodsama hinnaga oma garderoobi täiendada.

Pensionieas Mart sõnas, et tuli Eedeni avamisele proua mahitusel. «Ega ei olnudki otsest plaani midagi osta, aga elame siin lähedal ja et tihti tuleb lastelastega tegeleda, mõtlesimegi vaadata, mida pakutakse ja kuhu siia hiljem lastega tulla tasub,» lisas Mart.

Kolmveerand tundi pärast avamist olid poodides järjekorrad kahanenud ning poodide uste ees sarnanes pilt sellele, mida näeb kaubanduskeskustes iga päev: mänguasjapoed olid täis lastega vanemaid ning riidekaupluste uste juures seisid kergelt tülpinud nägudega tihti kella vaatavad meesterahvad, kaasa ridikül näpu otsas.

Kommentaarid (46)
Copy
Tagasi üles