«Hommik!» Psühhiaater Jüri Ennet ravimisõltuvusest: inimese ravimine ei ole ainult tableti väljakirjutamine

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Teisipäevases saates «Hommik!» oli meil külas psühhiaater Jüri Ennet, kellega rääkisime ravimisõltuvusest. 

Pühapäeval tähistati Euroopa Antibiootikumipäeva. Päeva eesmärgiks on pöörata inimeste tähelepanu antibiootikumide liigsele kasutamisele. Enneti sõnul on ka Eestis see probleem, et inimesed tarbivad ravimeid valesti. «Neid kuritarvitamisi või ületarvitamisi on palju ja kuna nende toime on aastate jooksul muutunud, siis võib mööda panna küll.»

Ravimit hakatakse tavaliselt võtma seetõttu, et saada jagu mingist haigusest. Kuid võib juhtuda, et inimesed tarvitavad peale haiguse möödumist ravimeid ikka edasi. Näiteks narkootilised valuvaigisteid, aga ka leebemaid asju - vitamiine, raviteed, lahtisteid, steroide.

«Laias laastus on lugu selline, et ühtepidi mõnda asja tarvitatakse üle ja tulevad ka need sõltuvusega seotud pahandused ja teine suur valdkond on see, et inimesed ei olegi jõudnud tohtrini või meditsiinitöötajateni ja tal ei olegi veel diagnoosi välja pandud ja ta ei saa ka ravi.»

Enneti sõnul ei ole ravimine ainult see, kui kirjutatakse välja rohud, sest organism on tervik. «Siia juurde kuuluvad füüsilised harjutused, füüsiline aktiivsus ja psüühiline seisund ja mis kõige tähtsam - ka sotsiaalne heaolu ja sotsiaalne suhtlemine.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles