Video: Eestis hakkasid ringi sõitma süstlavahetusbussid (7)

Agaate Antson
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Alates sellest nädalast hakkavad Tallinnas, Harjumaal ja Ida-Virumaal ringi sõitma kaks bussi, mis pakuvad narkomaanidele ja nende lähedastele süstlavahetus- ja nõustamisteenust.

«Meie jaoks ei ole need pelgalt süstlavahetusbussid. Need on mobiilsed nõustamiskeskused, kus saab küll süstlaid vahetada, aga peamiselt pakutakse nõustamist,» selgitas Tervise Arengu Instituudi (TAI) nakkushaiguste ja narkomaania keskuse juhataja Aljona Kurbatova.

Tema sõnul saab bussides üledooside ennetamise alast nõu ja ka ravimit nimega naloksoon, mille abil saab üledoosi korral oma sõbra või lähedase elu päästa, kui kiirabi ei ole veel kohale tulnud.

Kuigi Eestis on Kurbatova sõnul viimastel aastatel sõltlastele suunatud abitegevused arenenud, siis nõustamiskeskusi on endiselt vähe.

«Me toome väga mitmekülgse abi inimestele lähemale,» sõnas ta ning lisas, et ei saa varjata, et riigil ei ole ressurssi samaaegselt igale poole nõustamiskeskusi teha. Bussid aitavad seda probleemi leevendada, teenindades mitut piirkonda korraga, vastavalt vajadusele.

Info levib suust suhu

Süstlavahetus- ja nõustamisteenust pakkuvaid busse hakkab olema kaks. Üks hakkab teenindama Harjumaa piirkonda ning tegema väljasõite ka Pärnusse. Teine saadetakse Ida-Virumaale. Tallinnas hakkab buss käima piirkondades, kus praegu keskusi pole, nagu näiteks Lasnamäe, Mustamäe, Männiku.

Kuigi bussi peatumiskohad avaldatakse järgmisel nädalal veebilehel narko.ee, siis Kurbatova sõnul suuri kampaaniaid tegema ei hakata. «Kui räägime abi vajavatest narkootikumide tarvitajatest, siis nende seas levib info kõige paremini ikka suust suhu. Kui esimene kogemus on positiivne, siis info on kiire levima,» sõnas ta.

Buss on turvalisem

Tallinnas opereerib bussi ja pakub teenust MTÜ Convictus Eesti, mille juhataja Inna Farberi sõnul on buss narkootikumide tarvitaja jaoks abi otsimiseks statsionaarsest keskusest turvalisem koht.

«Keskuses inimesed käivad sisse välja ning teised võivad näha, kes tuli, miks tuli ja mida võttis. Bussis on nii, et inimene tuleb sisse, uks läheb kinni, aknad ei paista ka läbi. Kõrvalised isikud ei näe, mis ta siin teeb,» sõnas ta. Farber kinnitas, et nii statsionaarses keskuses kui ka bussis on kõik teenused anonüümsed, kuid bussi eelis ongi see, et kliendi jaoks on see justkui veelgi anonüümsem.

TAI andmetel on aastatel 1999-2017 surnud Eestis narkootikumide üledoosi tõttu 1639 inimest, sellel aastal septembri alguse seisuga 28 inimest. Peamiseks süstitavaks narkootikumiks on olenevalt piirkonnast kas fentanüül või amfetamiin.

Kahjude vähendamise eesmärk on vähendada kahju ja kulutusi, mida narkootikumide tarvitamine ühiskonnale, tarvitajale endale ja tema lähedastele tekitab. Eestis on ligi 5500 kahjude vähendamise teenuse kasutajat ja teenuseid kasutatakse aastas üle 110 000 korra.

Tallinnas asuvad statsionaarsed kahjude vähendamise keskused aadressidel Lastekodu 6, Sitsi 28 ja Magasini 32. Järgmisena avatakse keskus Lasnamäe Plasti tänava Peterburi tee poolses otsas moodulhoonena. Nimekirja kõikidest kahjude vähendamise keskuste asukohtadest leiab SIIT.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles