Video: Reformierakond ja Kaja Kallas on valmis valitsuse juhtimist üle võtma (13)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Reformierakond on valmis ÜRO ränderaamistikuga ühinemise pärast kriisi sattunud valitsuse juhtimise üle võtma, ütles erakonna esimees Kaja Kallas.

«ÜRO ränderaamistiku suhtes otsustamine on valitsuse töö, viimaste päevade arengud näitavad üheselt, et nad ei saa sellega hakkama. Kui üks valitsuspartner toob selle otsuse riigikogusse, on nad sisuliselt peaminister Jüri Ratast umbusaldanud,» ütles Reformierakonna esimees Kaja Kallas BNS-ile.

«Kui valitsus tahab, et Reformierakond teeks nende tööd, siis tuleb üle anda ka valitsusvastutus, mille võtmiseks on Reformierakond valmis,» ütles Kallas. 

Sotsiaaldemokraatlik Erakond teatas esmaspäeval, et soovib anda ÜRO ränderaamistikuga ühinemise küsimuse, mida valitsus Isamaa survel ei toetanud, riigikogu otsustada. 

Valmisolekust valitsust juhtima asuda teatas ka Reformierakonna riigikogu fraktsiooni esimees Jürgen Ligi. «Kui valitsus on teovõimetu, võime ta tegevuse üle võtta, oli mu peasõnum,» kirjutas Ligi esmaspäeva lõunal, pärast fraktsiooni istungit sotsiaalmeedias.

«Tundub ahvatlev anda sellele asjale kaasa Eesti vaade. Mõtet edasi arendades oleme kuulnud uutest riskidest, mis (ränderaamistiku - BNS) riigikokku toomisega kaasneksid, näiteks kogu leppe suurem siduvus. Rahvusvaheline koostöö on parem kui mittekoostöö, aga meie valikuvõimalustes saab kokkulepet teha vaid valitsuses. Ja peaminister on see, kes peab leppe eest vastutuse võtma ja kaitsma oma seisukohta kordki elus sisuliselt,» kirjutas Ligi.

«Kui valitsus ei otsusta ja peaminister ei võta vastutust küsimuses, mis selgelt nende pädevus, siis sisuliselt enam valitsust ei ole. Jaanalinnu kombel pead liiva alla peites ja arvates, et las keegi teine teeb otsused, ei saa riiki juhtida,» lisas Reformierakonna endine liider Hanno Pevkur oma postituses.

Väidetavalt valmistab sotsiaaldemokraatide fraktsioon ette riigikogu otsust rändeleppega ühinemise suhtes, mis oleks, kui riigikogu selle heaks kiidab, valitsusele siduv.

Kommentaarid (13)
Copy
Tagasi üles