Salapiirituse keskus sai nurgakivi

maaelu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Lääne- ja Ida-Virumaa kohtumispaigas Purtse jõe suudmes Liimala külas pandi laupäeval nurgakivi Tulivee salapiirituse keskusele, millega tahetakse koguda ja säilitada mälestusi salapiirituseveost Soome aastatel 1919-1932.

Keskuses on muuseumihoone koos majutusvõimalustega, välilava ja 15-meetrine vaatetorn. Hoones saab pidada seminare ja muid sündmusi, majutada inimesi ning suvisel ajal korraldada välikontserte.

„Oleme vennaga salapiirituse vedajate järeltulijad, pärit siitsamast külast, ja tahame tutvustada seda erilist perioodi Eesti uuemast ajaloost,“ selgitas Hannes Prits, Tulivee keskuse juht.

Vennad on kogunud hulga piirituseveoalast materjali ning vahendeid, nende seas plaskusid, kanistreid, keha ümber kinnitatavaid piiritusenõusid ning nad teevad kogumises koostööd Viimsi Rannarahva muuseumiga.”

Hannes Prits toonitab, et tema ja ta venna, Purtse sadama kapten Heigo Pritsu soov on teha asju teistmoodi. Nii näiteks hakkab iga hotellituba rääkima eri eesti piiritusekuninga lugu. „Ida-Virumaa mehed ise teevad siin vahvaid asju, ega keegi muu eriti ei tee,” märgib Prits.

Mapri Ehituse müügijuht Margus Väärsi kirjeldas, et hooned on arhitektuuriliselt väga ilusad ning ümbritsevasse keskkonda sobivad, nii sise- kui ka välisviimistluses on kasutusel palju tava- ning liimpuitu. „Usun, et sellega läheme ka konkursile Aasta puitehitis,” lisas ta.

2019. aasta mais valmivad hooned ehitab firma Trogar tellimusel Mapri Ehitus, projekteerija on AS Resand. Samas asub varem valminud Purtse sadam, mis nimetati 2015. aasta väikesadamaks ja restoranigiidi White guide poolt hinnatud Tulivee restoran.

Muuseumi ehitust toetatakse Euroopa Liidu Regionaalarengu Fondist ligi 466 000 euroga. Kogu keskus läheb maksma 1,2 miljonit eurot, koos sadama ja restoraniga aga 2 miljonit eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles