«Hommik!» Spetsialist vandenõuteooriatest: usutakse seda, kes internetis kõvemat häält teeb

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Esmaspäevases saates «Hommik!» oli külaliseks Tallinna Ülikooli õppejõud Avo-Rein Tereping, kellega rääkisime vandenõuteooriatest. 

Vandenõuteemadel rääkimine jagab seltskonnas olevad inimesed tavaliselt kahte leeri - on neid, kes usuvad ja neid, kes mitte. Terepingi sõnul leiab internetist palju tõestusmaterjali erinevate vandenõude kohta ja kui inimene pannakse midagi uskuma, siis sedasi jääbki.

"Tänapäeval on infot sedavõrd palju, internet on niivõrd rikas, et igaüks saab seal piuksuda. Kes teeb kõvemat häält, selle piuks kostab kaugemale. Erinevad tehnoloogiad ju võimaldavad seda," seletas Tereping.

Vandenõuteooriate levitajatel ei ole Terepingi sõnul kohustust tõde välja selgitada. Mitte keegi hiljem ei karista neid ja ei võta vastutusele. See pool, kes asjale teaduslikult läheneb, tahab tõde tuua, aga tõe väljaselgitamine võtab aega. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles