«Hommik!» Vangide tugiisik Avo Üprus: eks mind on ka relvaga ähvardatud, aga see käib ameti juurde

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Teisipäevases saates «Hommik!» käis stuudios külas vaimulik ja tugiisik Avo Üprus, kellega rääkisime vangidest.

Justiitsministeerium kuulutas välja riigihanke, et leida vanglast vabanejatele tugiisikuteenuse pakkujaid aastatel 2019-2022. Sel perioodil pakutakse tugiisikuteenust üle-eestiliselt pea 800 vanglast vabanejale. Avo Üprus on juba 30 aastat olnud toeks ja abiks paljudele vangis olnud ja sealt vabanenud inimestele.

Üpruse sõnul kõik inimesed, kes pikka aega on ühiskonnast eemal ja suletud süsteemis, muutuvad. "Toimetulekuvõime muutub, ta ei ole kursis sellega, kuidas arveldada arvetega, kuidas kasutada pangaautomaati, kuidas maksta kaardiga. Palju selliseid asju, mis meie koolilastele tunduvad iseenesestmõistetavad." Aga inimene on selle aja jooksul muutunud ka psühholoogiliselt, puudub võime hoida lähisuhteid ja tema reaktsioonid erinevatele olukordadele võivad olla etteaimamatud.

Tugiisiku amet võib endaga tuua kaasa väga ootamatuid olukordi. "No eks minu juurde on ka sisse murtud ja aken kividega katki visatud ja trikke tehtud. Ähvardatud ka relvaga, aga need käivad ameti juurde," rääkis Üprus. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles