Video: kool «saadab» lapsed iga ilmaga vahetunni ajaks õue

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
  • Ka käreda külmaga tuleb pool tundi õues olla.
  • Kõigis Eesti koolides võiks olla õuevahetund.
  • Õueaeg on osa keset päeva olevast tunnisest pausist, teine pool on söömiseks.

Tulgu taevast või pussnuge, pool tundi keset päeva peavad Gustav Adolfi gümnaasiumi lapsed õues olema. Mujal Euroopas nii tavaline pikk õuevahetund on Eestis haruldane.

«Kui palli on ja mängida saab, siis igal võimalusel mängime korvpalli,» rääkis viienda klassi poiss Kristjan. «Aga kui ausalt öelda, siis rahega ei taha küll õue minna,» lisas ta. Kristjani sõnul on kooliõues tegevust piisavalt. «Aga kui perfektsust tahta, siis jalgpalliväravad võiksid ka olla,» arvas ta.

«Vahepeal on tõesti tore värske õhu kätte saada, sest klassis on umbne ja siin saab vabalt liikuda, käime ringi ja vaatame, mida teised teevad,» rääkis 5. klassis käiv Feliis. Õuevahetund on ilusa ilmaga tore, kuid 5. klassis käiva Amelii sõnul ei meeldi talle halva ilmaga väljas olla. «Isegi kui on hästi külm, siis peab ka õues olema,» kinnitas ta. Kehva ilma õuesunni kiuste arvab Amelii, et ka teistes koolides võiks olla samasugune vahetund.

Tasub teada

Aasta algul selgus Tervise Arengu Instituudi seirest, et iga neljas esimese klassi laps on ülekaaluline või rasvunud. Siis tõi instituudi vanemteadur Eha Nurk välja, et kuigi koolides on spordisaalid ja mänguväljakud olemas, seisavad need vahetunni ajal sageli tühjana.

Kuuenda klassi tüdrukud Marta, Marie ja Sandra õues lobisemisele aega ei raiska, nemad eelistavad pigem kullimängimist. «Kõige ägedam on see, et saame olla koos teiste klassidega, saame nendega suhelda ja koos olla,» rääkis Marta. Aga pool tundi õues olemist on tema meelest liiga palju, 15–20 minutist piisaks küll.

Marie arvates on väga hea, et koolimaja õues on palju tegutsemisvõimalusi. Nii näiteks oli eelmisel talvel õues liuväli ja koolist sai laenutada uiske. Kui lumise ilmaga on õuevahetund lahe, siis kellelegi ei meeldi see vihmase ilmaga. Tüdrukud tunnistasid, et mõnikord läheb õpetajatel süda ka haledaks ja tõelise koerailma puhul lubatakse neil pisut varem majja minna.

Kuuendas klassis käiv Arti mängib enamasti palli, talvel on kõige lahedam liugu lasta. Vaid väga külma ilmaga on pool tundi õues olemist tema arvates liiast.

GAGi algklasside majas on kaks pikka vahetundi, kell 10.30 on õuevahetund 1.–3. klassi õpilastel ja tund aega hiljem peavad õue tulema 4.–6. klassi lapsed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles