Video: samasoolistest pingviinidest said lapsevanemad (6)

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Isased pingviinid Magic and Sphen ehitasid koos pesa ja said meremaailma töötajate abil lapsevanemateks.
Isased pingviinid Magic and Sphen ehitasid koos pesa ja said meremaailma töötajate abil lapsevanemateks. Foto: SOCIAL MEDIA / REUTERS / Scanpix

Austraalias asuvas meremaailmas Sea Life Sydney Aquarium said kaks isast pingviini lapsevanemateks, kui nende ühiselt ehitatud pessa asetatud munast koorus nende koostöö tulemusena pingviinipoeg.

Hallpingviinid Sphen ja Magic pälvisid meremaailma töötajate tähelepanu juba mõnda aega tagasi, kui neid märgati pidevalt koos ringi paterdamas ja ujumas. Ühel hetkel hakkasid nad koos pesa ehitama, mistõttu tekkis töötajatel mõte - asetada pessa võltsmuna. 

Pingviinipaar paistis võltsmuna eest hoolitsemisega hästi toime tulevat ja seejärel asetati nende pessa juba päris muna. 

«Nad tunnevad teineteise signaale ja kutsungit,» ütles meremaailma töötaja Hannan. «Ainult tugeva sideme loonud pingviinid on suutelisted teineteist kutsungi abil üles leidma.»

Erinevalt paljudest teistest imetajatest, hoolitsevad pingviinid järeltulijate eest võrdselt ja emaste ning isaste pingviinide käitumise osas pole laste eest hoolitsemisel erinevusi.

Looduses juhtub sageli, et emased või isased pingviinid kurameerivad omavahel, ent suutmatus saada järeltulijaid teeb nad õnnetuks ja nad on sunnitud leidma vastassoost partneri.

«Kuna andsime Sphenile ja Magicule võimaluse saada järeltulija, on väga tõenäoline, et nad pöörduvad järgmisel aastal taas teineteise juurde,» ütles Hannan.

Tegemist pole esimese korraga, kui loomaaias elavad samasoolised pingviinid lapsevanemateks saavad. 2009. aastal haudusid samasoolised pingviinid Z ja Vielpunkt poja teise paari poolt hüljatud munast.

New Yorgis proovisid isased pingviinid Roy ja Silo korduvalt teineteisega paarituda ja haududa pessa tassitud kivi. Seejärel andsid loomaaiatöötajad neile haudumiseks muna ja neist said emase pingviinipoja Tango vanemad. 

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles