Lätlased tahavad valskusega eestlased tiitlist ilma jätta

Viljar Voog
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Laupäeval kohtuvad Tallinnas Team Estonia ja Riia Lions, et selgitada välja Baltimaade parim ameerika jalgpalli meeskond. Kui põhihooajal said eestlased lõunanaabritest kindlalt jagu, siis finaaliks murdsid lätlased varasemat lubadust ning tõid endale piiri tagant lisajõudu.

Ameerika jalgpalli Baltikumi tšempion selgub teistkordselt. 2015. aastal toimus turniir Läänemere karika nime all, kuid finaalis olid ikka vastamisi lätlaste Lions ja eestlaste esindus Tartu Titans. Riias toimunud mäng lõppes võõrustajate 44:12 võiduga. Nüüd on käes revanšiaeg ja tiitli tahab koju jätta Eesti koondvõistkond, mis moodustatud Titansi ja Tallinna Kingsi parimatest poegadest.

«Osad mehed on täiesti uued ja pole seda matši näinudki, aga osad on alles veel ka sellest kolme aasta tagusest kohtumisest ja neil on hammas väga verel,» selgitab Kingsi peatreener ja Team Estonia ründaja Martti Poom, et noori mehi on umbes kaks korda rohkem kui vanu olijaid, aga see annabki tiimile hea kogemuse ja energilisuse tasakaalu.

Miks siis kahe hooaja vahel nõnda pikk paus tekkis? Süüdi olid lätlased, kellega kollektiivselt raksu mindi. «Kolm aastat tagasi võtsid nad endale finaalmängudeks tiimi kuus Soome meistriliiga mängijat. Kõik teised meeskonnad küsisid, et mida, miks, milleks nüüd seda vaja on? Aga nad tahavad võita – nende jaoks pole oluline see, et meeskond areneks, vaid et nad kindlasti võidaks,» selgitab Poom.

Tänavu tulid lõunanaabrid ette ja taha vabandama ning lubasid, et need mehed, kes nõnda sigatsesid, on tiimist lahkunud ja nende moraalne kompass näitab nüüd õigesse suunda. Aga kui põhihooajal Team Estoniale 12:40 kaotati, lendas see kompass, kus see ja teine. «Nüüd nad võitsid endale täiesti uue mängujuhi, kes on Ida-Euroopa liiga võitjameeskonnast, Kiievi Capitalsist. Ma siis küsisin neilt, et miks te seda teete, teil on ju endal igati normaalne quarterback olemas. Nad ütlesid, et aga tead, see mees on parem ja te võite ka endale kellegi võtta. Ülinõme käitumine lätlaste poolt,» lisas Poom.

Võrdluseks: eestlased lähevad finaalile vastu oma kolmanda mängujuhiga: põhi-quarterback Ingemar Küüner sai vigastada põhihooaja esimeses, teda asendanud jooksja Poom viimases matšis. Nüüd on rünnakute algatamise raskus muidu püüdjana tegutsenud Ott Sellise õlul.

Nii et eelis on lätlastel? Poom seda ei usu: «Õnneks on meil kogemuspagas hoopis teistsugune, kui kolm aastat tagasi finaali mängides.»

Ja kõik mehed on tahtmist täis. Ka Poom jookseb vigastusele vaatamata laupäeval 13.00 Sõle staadionil algavas finaalmängus oma põhipositsioonil väljakule. «Valuvaigisti alla ja läheb, muud varianti pole. Mul on ranne katki, achilleuse kõõluses on põletik, seljas valud – aga see üks mäng tuleb ära pidada!»

Uued mängijad tulevad sotsiaalmeediast

Tallinn Kingsi peatreeneri Martti Poomi sõnul on Team Estonia koosseisust umbes kaks kolmandikku mängijad, kes on alaga tegelenud alles aasta või kaks. Meeskond treenib Kotka staadionil, kus käivad ka FC Flora noored jalgpallurid ja huvi loperguse palli proovimise üle neil on. «Tihtipeale tullakse küsima, et kas ma võin seda palli katsuda ja teine küsimus on, et kui palju seda jalaga lüüakse,» selgitab Poom, et eestlase jaoks võõras ala tundub noorte jaoks huvitav, aga peamiselt leiavad uued mängijad nad üles läbi sotsiaalmeedia.

Mis ameerika jalgpalli võlu siis on? Poom ise avastas ala enda jaoks, kui mõistis, et ei jaksa enam korvpalliväljakul noorte vastu 40 minutit jutti rassida. Ameerika jalgpallis ei maksa aga vanus midagi – tuleb lihtsalt tahta. Ka tiimi vaimsus on hoopis teine, kui kusagil mujal. «Erinevatelt teistest spordialadest ei ole siin isegi meeskonnasisest rivaliteeti – staarmängijaid ei eksisteeri. Kui korvpallis võib sul olla üks kindel võistkonna liider, siis siin on sul igal mehel täita oma roll ja mängujuht ei saa väita, et vot nüüd tema on kõige kõvem mees. Kui üks mees hakkab ära tõusma, siis üldjuhul ülejäänud meeskond karistab selle kohe ära. Ja sealt tuleb ka see, et kui minnakse võistlema, siis tehakse seda ühtse võistkonnana ja teineteise eest,» selitab Poom, kelle Kingsi meeskond kavatseb teha kvaliteedihüppe ja lüüa järgmisel aastal kaasa Soome liigas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles