Postimehe videod: kas karistuseta jäänud Vettel pani aluse pretsedendile, mis lõppeb katastroofiga?

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sebastian Vetteli ja Lewis Hamiltoni duell Sotšis võinuks äärepealt saada väga kurva lõpu.
Sebastian Vetteli ja Lewis Hamiltoni duell Sotšis võinuks äärepealt saada väga kurva lõpu. Foto: Pixathlon / Hasan Bratic/SIPA / Scanpix

Vormel 1 sarja Jaapani etapil tekitas taas segadust Kevin Magnussen, kelle sõidustiili kiruvad ohtlikuks paljud kaasvõistlejad. Kuid kas kaude aitas ohu kasvamisele kaasa Sebastian Vettel? Sakslane jäi paljude asjatundjate arvates Sotši etapil väljateenitud karistuseta, kui blokeeris peasirge lõpus Lewis Hamiltoni möödumiskatset.

Meenutuseks: Hamilton kaotas Sotšis boksipeatusega koha Vettelile, ent jõudis sakslasele peagi järele ja otsis möödumisvõimalust. Peasirge lõpus, kus autod kihutavad ligi 330 km/h, tõmbas britt paremale, et sisekurvi pidurdades Vettelist mööduda. Sakslane tegi tavapärase katva jõnksu samas suunas... ja siis veel ühe.

Vähemalt nii nägi olukorda Hamilton. «Tulin tuulest välja. Minu silmis läks Sebastian katma ja liikus siis korra veel. Kui ma poleks sel hetkel pidurdanud, oleks ta mind seina surunud,» märkis britt. «Minu arust tegi ta topeltliigutuse ja on palju juttu olnud, et selline asi on keelatud. Õnneks pääsesin terve nahaga.»

Vettel jäi eriarvamusele. «Enda meelest tegin vaid ühe liigutuse, kui paremale tõmbasin. Kuna ma ei näinud päris täpselt, kus Hamilton on, võisin vaid aimata, et ta on kuskil seal. Ma ei tahtnud täielik p*rsevest olla ega surunud teda mustale rajaosale, et ta seina sõidaks. Ühel hetkel pidin aga lihtsalt järele andma.»

Tohib? Või ikkagi ei tohi? Või...?

Mis juhtub, kui kaks üle 300 km/h kihutavat autot katmata rattaid pidi kokku puutuvad, võib igaüks ise ette kujutada. Sestap on kohtunikud võtnud autode liikumise pidurdusmaal ja möödumise katmisel tehtavad suunamuutused viimase aasta jooksul luubi alla. 2016. aastal sarjasid kõik Max Verstappenit, kes blokeeris Spa ringrajal Kemmeli sirge lõpus Kimi Räikköneni möödumiskatseid. Karistada Verstappen toona ei saanud, kuid kõik sõitjad ja ka FIA olid ühel meelel – selline katmine on liiga ohtlik ja seetõttu edaspidi keelatud.

Kuid nüüd pääses Vettel siiski puhtalt. Miks?

FIA reeglite laienduses L, mis reguleerib sõitjate kohustuslikku käitumist rajal, märgitakse ära kolm asja:

  • positsiooni kaitsmiseks ei tohi teha üle ühe suunamuutuse;
  • sõitja, kes liigub tagasi ideaaltrajektoorile, olles enne kaitsnud oma positsiooni trajektoori kõrval, peab jätma enda auto ja rajaserva vahele vähemalt ühe auto laiuses ruumi;
  • kõik manöövrid, mis ohustavad teisi sõitjaid, näiteks konkurendi tahtlik surumine üle rada ääristavate joonte või mis tahes muu ebaharilik suunamuutus, on rangelt keelatud.

Sotši etapi kohtunikud leidsid, et Vettel ei rikkunud ühtegi kolmest punktist. Samas tõdes FIA võidusõidudirektor Charlie Whiting, et sakslase suhtes võeti «üsna leebe hoiak», sest «tegelikkuses ei koosnenud Vetteli liikumine kahest eraldiseisvast liikumisest». Whiting selgitas, et kohtunike hinnangul Vettel küll kõhkles ja tegi keset manöövrit väikese pausi, kuid kokkuvõttes oli ikkagi tegu üheainsa suunamuutusega. «Siiski oli see pisut omapärane manööver ja tundus, et ka Lewisele tuli see üllatusena,» möönis Whiting.

Kas katta möödumist või osutuda pehmeks poisiks?

Liigume nüüd ajas kaks nädalat edasi, Suzukasse. Teisel ringil püüdis Charles Leclerc peasirge lõpus ehk taas ülisuurel kiirusel Magnussenist mööduda. Taanlane kattis ja tegi seda terava jõnksuga paremale. Erinevalt Hamiltonist ei jõudnud Leclerc sellele reageerida ja põrutas Haasile tagant otsa.

Õnnekombel oli kokkupõrke tulem vaid Magnusseni auto tagarehvi ja Leclerci esitiiva purunemine, ent mitte midagi hullemat. «Ta on loll ja jääb alati lolliks. Fakt!» kuulutas Leclerc raadiosides tiimile. FIA leidis aga, et kellegi karistamiseks pole põhjust. «Kokkupõrge ei olnud ilmselgelt ühe või teise sõitja süü,» seisis selgituses.

«Ütlen ausalt, minu arust oli selline liigutus kuradima ohtlik. Kevin teeb väga hilja pidevalt selliseid sõidujoone vahetusi. Kui sa sõidad 320 km/h, on sellised otsused enam kui lihtsalt ohtlikud,» leidis seepeale Sauberi tiimijuht Fredric Vasseur.

Haasi boss Guenther Steiner oli mõistagi risti vastupidisel seisukohal. «Kevin ei pidurdanud ega surunud kedagi rajalt välja, Charles sõitis talle lihtsalt otsa. Mida pidanuks Kevin tegema – Charlesi lihtsalt mööda laskma? Kokkupõrge leidis aset enne pidurdusmaa alguspunkti.»

Olgu kuidas on, loeb kohtunike otsus. Ning see oli taas saalomonlik: süüdi pole keegi ja karistusi ei järgne. «Minu meelest on võimatu sellises olukorras väita, et Kevin blokeeris Charlesi. Tema otsus liikuda paremale tuli hetk pärast Charlesi otsust, aga see ei saanud kuidagi sihilik olla,» selgitas Whiting. «Selliseid olukordi peab vaatama järgi mitmeid kordi, et kõiki detaile märgata. Minu arvates oli see olukord lihtsalt halb juhus ja mulle tundub, et kohtunikud jõudsid pärast olukorra analüüsimist samale otsusele,» rääkis Whiting.

Kas seda selgitust uskuda või mitte, on igaühe enda valik ning seda võib otsustada alloleva pildiseeria põhjal. Aastat neli-viis tagasi süüdistati kohtunikke, et nad ei lase meestel võidu sõita, vaid kipuvad iga asja eest karistusi jagama. Nüüd tundub pendel olevat kõikunud teise äärmusesse ja Vasseuri hirm näib olevat põhjendatud. «Ühel päeval juhtub meil vormel 1 sarjas seetõttu väga suur avarii,» leidis prantslane pärast Magnusseni ja Leclerci intsidenti. Kas kohtunikud muutuvad karmimaks või tuleb selleks tõesti ära oodata katastroof?

Charles Leclerc läheneb suurel kiirusel Kevin Magnussenile ja valmistub möödasõiduks.
Charles Leclerc läheneb suurel kiirusel Kevin Magnussenile ja valmistub möödasõiduks. Foto: Ekraanitõmmis
Leclerc tõmbab paremale...
Leclerc tõmbab paremale... Foto: Ekraanitõmmis
...kuid teda märgates teeb sama ka Magnussen, üritades trajektoori katta.
...kuid teda märgates teeb sama ka Magnussen, üritades trajektoori katta. Foto: Ekraanitõmmis
Leclerc ei jõua enam reageerida...
Leclerc ei jõua enam reageerida... Foto: Ekraanitõmmis
...ja sõidab Magnusseni autole tagant otsa. Kumb on süüdi? Mõlemad? Või mitte kumbki?
...ja sõidab Magnusseni autole tagant otsa. Kumb on süüdi? Mõlemad? Või mitte kumbki? Foto: Ekraanitõmmis
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles