Postimehe aruanne: väravafestivali viik tõstis Kalju tiitlist kukesammu kaugusele

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Nõmme Kalju ja Flora vaheline jalgpalli meistriliiga kohtumine, kus mängus ei rohkem ega vähem kui tiitel, kujunes juba avapoolajal vägevaks väravafestivaliks.

Nõmme Kalju ja Flora vaheline jalgpalli meistriliiga kohtumine, kus mängus ei rohkem ega vähem kui tiitel, kujunes juba avapoolajal vägevaks väravafestivaliks ning kokkuvõttes ülimalt nauditavaks mänguks. 2:2 viik sobis aga selgelt rohkem Kaljule, kes võttis kogu tiitliheitluse võtmekimbu nüüd kindlalt enda kätte.

Flora alustas eeldatult teravamalt ning juba 7. minutil tulistas Liivak latti, Zakaria Beglarišvili ja Alliku ei saanud samuti värava ette põrkama. Mis aga tulemata jäi, tuli 9. minutil – Lepik hakkas keskväljalt ise palliga tulema, mängis üle Maximiliano Ugge ja tegi kiirusega ära Vladimir Avilovile ning lükkas ebaleva Pavel Londaku külje alt palli võrku.

32. minutilt üllatas kogu staadionit liiga suurim väravakütt Liliu, kes lajatas 30 meetri pealt vaimustava pommlöögi otse ristnurka. Flora vastas kõigest kaks minutit hiljem, kui endine kaljukas Nõmme fännide nina all karistuslöögist tulnud palli peaga võrku lükkas. Aga ei kestnud kaua seegi edu – Rimo Hundi pehme pealöök üllatas Magnus Karofeldi, kes lasi pallil vaikselt alumisse nurka veereda. Poolajapausile mindi 2:2 viigiseisus.

Teisel poolajal lahtine mäng jätkus ja suuresti sama stsenaariumi järgi – Flora surus, Kalju passis oma võimalusi. Poolaja keskel kolistas Gert Kams karistuslöögist teistkordselt Kalju väravalatti. Samas olukorras sai vigastada tõrjet üritades vastu väravaposti hüpanud Londak, kes tänu tohterdamisele esialgu siiski jätkas ja tegi mitu head tõrjetki, kuid pidi siiski lõpuks veerand tundi enne mängu lõppu väljakult lahkuma. Flora fännisektor, kel teatavasti viimasel ajal väravavahtidega soojad suhted, saatis kunagise Flora mängija Londaku riietusruumi aplausiga.

Flora jätkas võiduvärava otsimist, 85. minutil keerutas Markus Poom karistuslöögi ristnurga suunas – jälle latti! Päevselgelt surmväsinud Kalju kaitseliin aga seisis. Raskustega, ent seisis. Võiduka lõpuni, sest just seda viik Kaljule tähendas.

Postimees võtab mängu kokku järgnevate võtmesõnade abil:

Lepik on tubli, aga pole Liliu. Septembris 18-aastaseks saanud Flora ründaja Mark Anders Lepik on hooaja teises pooles kerkinud põhimeheks ja tegutsenud sümpaatselt. Ent Kaljul on vastu panna liiga suurim väravakütt Liliu ja tasapisi vanameistrite kategooria poole liikuv Rimo Hunt. Nende üheaegne kasutamine võimaldab Sergei Frantsevil mängitada Liliut alumise ründaja positsioonil, kus tal on rohkem tegutsemisvabadust ja seeläbi ka mängulusti. Pommlöögist sündinud viigiväravale pani aluse see, et florakad unustasid Liliu lihtsalt liiga üksinda. Mõlemad Kalju ründajad tõestasid, et suurtes mängudes maksavad kogemused.

Flora - Nõmme Kalju
Flora - Nõmme Kalju Foto: Tairo Lutter

Kalju õnnistatud väravaraamid. Õnne on Nõmme meeskonnal kahes viimases kohtumises samuti olnud. Kolmapäeval tabasid Levadia mängijad kaks korda posti, nüüd saatsid palli kolm (!) korda põiklatti Liivak, Kams ja Poom.

Kohtunik ei läbinud tuleproovi. Kogenud Kristo Tohver võttis ses mängus enda kanda otsajoonetaguse abikohtuniku rolli, vilet puhus Grigori Ošomkov. Arusaadav ja õige, et jalgpalliliit püüab tippmängude vilemeeste ringi laiendada. Kuid Ošomkovil jäi niivõrd kaaluka mängu puhul vajaka enda kehtestamise võimest, eriti avapoolajal olid antud ja andmata kaardid üksteisega selges vastuolus. Tõsi, mängu saatust vilepartii ei otsustanud. Seegi hea.

Flora - Nõmme Kalju
Flora - Nõmme Kalju Foto: Tairo Lutter

Kaljul säilis võimalus teha ajalugu. Nõmme meeskond pole sel hooajal veel liigas ainsatki korda kaotusekibedust tundnud. Viimati tuldi ainsagi kaotuseta Eesti meistriks 2003. aastal, kui seda suutis Flora. Kümne meeskonnaga meistriliigat mängitakse aga alates 2005. hooajast ning selle aja jooksul pole ükski meeskond suutnud puhaste paberitega hooaega läbida. Ühe kaotusega on kümneklubilises liigas meistriks tulnud TVMK (2005) ning Levadia (2008 ja 2009).

Kalju saab tiitli vaid ise loovutada. Flora vajas kaheväravalist võitu, et omavaheliste kohtumiste arvestuses seis viigistada. Niisugusel juhul arvestatakse võrdsete punktide korral paremustabeli määramisel võitude arvu. Ent nüüd (isegi kui Flora alistab järele peetavas mängus tabeli viimase Pärnu Vapruse ja vähenadb vahe neljale punktile) peab Kalju veel vähemalt kaks korda libastuma, et sellisest võimalusest üldse rääkida saaks.

Ning arvestades, et kaljukaid ootavad ees kohtumised kodus Tammeka, Paide ja Narva Transi ning võõrsil Vaprusega, nõuaks selline stsenaarium nende täielikku vaimset kokkuvajumist. Florat ootab aga juba järgmises voorus ees sõit Narva, lisaks mängitakse viimases voorus Levadiaga. Tiitel on pärast tänast tulemust tõepoolest ainult Kalju kaotada. 

Vaata ka intervjuud Rimo Hundiga!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles