Imelised kaadrid Arvo Pärdi Keskuse uhiuuest hoonest (1)

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Vaid loetud päevade pärast avab uksed Arvo Pärdi Keskuse uhiuus hoone. Kutsetega  avamine toimub juba uuel nädalal, 13. oktoobril. Avalikult avatakse maja aga 17. oktoobril. Vaata fotodelt ja videost, kuidas sobitub Fuensanta Nieto ja Enrique Sobejano projekteeritud hoone Laulasmaa mändide alla!

17. oktoobril avatakse esimest korda terve maja külastajatele – avapäeva jooksul on võimalik juhendatud ekskursioonide käigus tutvuda nii keskuse hoone kui ka tegevusega, toimuvad eesti ja ingliskeelsed ekskursioonid.

17. oktoobril saab näha ka lühidokumentaali helilooja Arvo Pärdist (autorid Jaan Tootsen ja Jaak Kilmi). Lisaks toimvad väikesed muusikalised etteasted. Avapäeva õhtul esitletakse ka värsket raamatut Arvo Pärdist, mille väljaandja on Arvo Pärdi Keskus. Igal külastajal on võimalik kasutada spetsiaalselt keskuse jaoks valminud muusika kuulamise rakendust, millega on võimalik nii majas kui ka selle lähiümbruses ringi liikuda ning kuulata Arvo Pärdi teoseid just enda jaoks sobivas paigas. Avapäeva külastus on tasuta.

Arvo Pärdi Keskuse uue hoone arhitektid on Fuensanta Nieto ja Enrique Sobejano Hispaania arhitektuuribüroost NietoSobejano Arquitectos, S.L.P, kelle võistlustöö «Tabula» tunnistati 2014. aastal rahvusvahelise arhitektuurivõistluse võitjaks. Arhitektide sõnul on hoone inspireeritud Arvo Pärdi muusikast ning on püütud leida tasakaalu kerkiva moodsa arhitektuuri ja ümbritseva looduskeskkonna vahel. Hoone ideekonkursil osales arhitekte 24 riigist ning nende seas oli mitmeid nimekaid arhitektuuribüroosid.

Hoone ehitusprojekt valmis koostöös arhitektuuribürooga Luhse & Tuhal Eestist.

Uue keskusehoone pindala on 2348 m2 ning sinna tuleb arhiiv, raamatukogu, 140-kohaline auditoorium, näituseala, videoruum, õppeklassid ja töötajate ruumid. Ehitusmaterjalidena kasutatakse looduslikke materjale: klaasi, puitu ja betooni ning hoone saab tänapäevased taastuvenergia süsteemid.

«Uus hoone annab võimaluse ellu viia erinevaid Arvo Pärdi loominguga seotud tegevusi, olles terviklik isikuarhiiv ning uurimis- ja õppekeskkond, mille põhiline märksõna on loomine ja loomingulisus. Võimalik on viia läbi haridusprogramme ja meistriklasse, anda kõrgel tasemel kontserte ja juhatada muusikat kuulama. Loodame, et keskusest kujuneb loominguliste kohtumiste ja teadmiste omandamise paik, mis on avatud kõigile, kel on huvi muusika vastu,» on öelnud Arvo Pärdi Keskuse tegevjuht Anu Kivilo. Eesmärk on luua kõrgetasemelise arhitektuuriga ja ainulaadne hoone, mis on kooskõlas Arvo Pärdi loomingulise hoiakuga.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles