Video: Lõuna-Aafrikas nägid ilmavalgust maailma esimesed kunstliku viljastamise teel sündinud lõvid

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Augusti lõpus sündisid Lõuna-Aafrika Vabariigis lõvikutsikad Victor ja Isabel. Tegu on ääretult eriliste lõvidega — nad on esimesed lõvid maailmas, kes sündisid tänu kunstlikule viljastamisele.

Edukale tiinusele eelnes 18 kuud katseid, kuid lõpuks õnnestus Ukutula kaitsekeskuse veterinaaridel isaselt lõvilt võetud seemnerakkude abil kunstlikult viljastada emasloom, kes pojad 25. augustil ilmale tõi. Nüüdseks viienädalased lõvikutsikad kasvavad jõudsalt ja nende tervis on korras. 

Foto: PHILL MAGAKOE / AFP / Scanpix

Läbimurre annab hoogu juurde säilitusprogrammidele ning uurijad on positiivsed, et tegu on suure sammuga lõvipopulatsiooni päästmise suunas. Lõvid on 26 Aafrika riigis välja surnud ning nende arvukus on viimase kahekümne aasta jooksul kahanenud 43 protsendi võrra. See aga tähendab, et lõvikarjad on killustunud ning toonud endaga kaasa suguluses olevate lõvide paaritumise, mis populatsiooni tervisele kaasa ei aita. 

Kui varasemalt tuli lõvisid paaritumiseks teistesse piirkondadesse transportida, siis nüüd piisab vaid isastelt lõvidelt seemnerakkude võtmisest ja nende abil emasloomade viljastamisest. Sama meetodit loodetakse kasutada ka teiste suurte kaslaste, näiteks haruldase lumeleopardi puhul, sest viimaseid on looduses vähem kui 6500 isendit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles