Video: ERMi direktor Alar Karis sõitis näitusele roostes Ford Sierraga (2)

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti Rahva Muuseumisse lükati sisse kenasti läikima löödud, aga iidvana, veidi mõlkida saanud ja roostest pisut puretud sinine Ford Sierra. Rooli taha istus ERMi näituste juht Kristjan Raba ja kõrvalistmele kaardilugejaks direktor Alar Karis. Autole oli ette nähtud koht näitusel «Ise tehtud Eesti», mis avatakse kolmapäeva õhtul.

Väljapanek valmib ERMi koostöös Tartu mänguasjamuuseumi, Eesti vabaõhumuuseumi ja Eesti maanteemuuseumiga ning annab ülevaate inimeste argielust pöördelistel 1990. aastatel. Kasutatud Ford Sierra muutus sel ajal paljudele peredele Nõukogude Liidus valmistatud sõidukite kõrval unistuste autost igapäevaseks tegelikkuseks.

«Poliitiliste, majanduslike ja sotsiaalreformide foonil toimus kohanemine ja innukas ise tegemine argielus,» ütles Alar Karis. «Selle aja ja mentaliteedi olemegi muuseumide edukas koostöös näituseks pununud.»

Kujundajateks on kunstiakadeemia sisearhitektuuri, arhitektuuri ja graafilise disaini erialade tudengid, kes tegutsevad arhitektuuribüroo b210 ja disainibüroo Stuudio Stuudio juhendamisel.

Näituse koostamisele eelnes lugude ja mälestuste kogumine muuseumide koostööna portaalis Rahvalood. «Ise tehtud Eestit» saab ERMi vahetuvate näituste saalis vaadata järgmise aasta sügiseni.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles