Video! Kohtunik Pärsimägi teeb puust ja punaseks: mida teha, kui sõber küsib laenu?

Dagmar Lamp
, Sõbranna.ee ja teemaveebide osakonna juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

«Kohtupidamises tuleb liiga sageli ette, et lähedased on sõlminud suulise kokkuleppe ja siis on nende suhted sassi läinud,» selgitab kohtunik Andra Pärsimägi. «Iga kokkulepet sõlmides on hea enda jaoks läbi mõelda neli olulist küsimust.»

Pärsimägi selgitab lihtsalt ja konkreetselt lahti, mida me enne kokkulepete sõlmimist teadma peaksime, kasutades illustratiivse näitena sageli ette tulevat olukorda - oletame, et sõber küsib laenu. Need on küsimused, mida endalt enne kokkuleppe sõlmimist küsida.

  1. Kas ma võin endale kokkuleppe sõlmimist lubada? Oletame, et sõber küsib laenu ja sul on see raha olemas. Aga mis siis, kui sul on seda kuu aja pärast ootamatult endal vaja? Saad sa seda lubada?
  2. Milliste tagajärgedega ma lepin, kui teine pool kokkulepet ei saa täita? Siinkohal tasub järele mõelda, kuidas näiteks võib elu mõjutada see, et sõber, kellele laenu annad, seda sulle tagasi ei maksa.
  3. Kas ja kuidas ma hakkan kokkuleppe täitmist nõudma? Just seetõttu on kirjalik kokkulepe vajalik.
  4. Kas kokkulepe on kohtukõlbulik? Kirjalikke kokkuleppeid kohtus eitamisega ümber ei saa lükata.

Pärsimägi julgustab kirjalikke kokkuleppeid sõlmima: «See ei murenda usaldust, vaid kinnitab seda!»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles