Postimehe aruanne: Kalev/Cramo pani Liepaja vastu oma paremuse kindlalt maksma

Kris Ilves
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Valitsev Eesti korvpallimeister Kalev/Cramo teenis Eesti-Läti ühisliigas hooaja teise võidu, kui alistas koduväljakul mullu Läti meistrivõistlustel kaheksanda koha saanud Liepaja 97:57. Lätlased kirjutasid tabelisse teise kaotuse, sest avamängus jäädi samuti võõral väljakul 82:99 alla TalTechile (endisele TTÜ-le).

Kalev/Cramo peatreener Donaldas Kairys usaldas algviisikus väljakule järgmised mängijad: Ivan Almeida, Landen Lucas, Kristjan Kangur, Branko Mirkovic ja Chavaughn Lewis. Esimest veerandaega oli mängitud neli minutit ja 35 sekundit ning väljakuperemehed juhtisid 20:19. Kohtumise esimene time-out pidurdas vaid Liepaja korvidesadu, sest kümneminutilise perioodi järel olid Kalev/Cramo edunumbrid 38:28. Poolajasireeniks oli võõrustajate eduseis 58:37.

Teisel poolajal suurendas Kalev/Cramo aina eduseisu ja mingil hetkel ei pidanud enam ükski saalis olija muretsema: siit tuleb hooaja teine võit! Kolmas veerandaeg lõppes võõrustajate 81:51 eduseisus ja kogu mäng Kalev/Cramole numbritega 97:57.

Postimehe tähelepanukud Kalev/Cramo hooaja teisest (võidu)mängust:

Kuningas Almeida. Eelmisel nädalal kirjutas korvpalliajakirjanik Dmitri Gertšikov VTB ühisliiga ametlikul koduleheküljel, et Ivan Almeida on mängija, kellest tundis Kalev/Cramo möödunud hooajal puudust. Nimelt võtab Roheneemesaarte pallur surve all rünnakujõu enda peale. Nähtud mängu põhjal tuleb temaga nõustuda. Mullu Poola kõrgliiga kõige väärtuslikumaks mängijaks nimetatud Almeida leidis pea alati rasketes olukordades lahenduse ja üldjuhul jõudis Kalev/Cramo siis ka korvini. Seda tõestavad tema 27 punkti (avaveerandajal 21!) ja kaks resultatiivset söötu Liepaja vastu.

«Pahapoiss» Justin Lamont Johnson. Liepaja mängujuht, kes viskas hooaja avamängus TalTechi vastu 33 (!) punkti ja jagas üheksa resultatiivset söötu, tegi järjekordse supermängu. Tema oli peamine põhjus, miks Kalev/Cramo «lubas» endale avapoolajal 37 silma visata. Aga selline mängija (vähemalt üks!) on olemas pea igas meeskonnas, kes suudab oma osavusega Kalev/Cramole pahandust tekitada, mis tähendab, et Kairysel nuputamist jagub.

Kõik mängijad (ühe erandiga) rotatsioonis. Juba esimene poolaeg, kui midagi polnud veel otsustatud (tõsi, vahe +21), andis Kalev/Cramo juhendaja Kairys mänguaega kõigile, välja arvatud Madis Soodlale. Ja seda üsna võrdselt. Paratamatult langeb keegi ansamblist välja ja kõik ei saagi samal päeval särada, aga pikk ja tahtmist täis pink annab lootust, et Kalev/Cramo suudab sellel hooajal VTB ühisliigas midagi vägevat korda saata. Hoiaks vaid vigastustekurat eemale. Kui Soodla kolm minutit enne lõpusireeni väljakule pääses, siis võttis publik ta aplausiga vastu. Respekt!

Liepaja pole Ventspils. Kui Eesti-Läti korvpalliliiga avamängus sai Kalev/Cramo koduväljakul 97:85 jagu valitsevast Läti meistrist Ventspilsist, siis oli – millele ka numbrid tablool vihjavad – lahing märkimisväärselt tasavägisem. See polegi üllatav, sest Liepaja leppis möödunud hooajal Läti meistrivõistlustel kaheksanda kohaga. Ilmselt tajus seda ka kohalik korvpallirahvas, keda oli saali kogunenud meeldivalt palju, kuid avamängu atmosfääriga oleks seda patt võrrelda.

Kalev/Cramo – Liepaja 97:57 (58:37)

Kalev/Cramo: Ivan Almeida 27 punkti, Lucas Landen 13 p, Branko Mirkovic 13 p, Janari Jõesaar 11 p, Reggie Lynch 10 p, Tanel Sokk 6 p, Martin Dorbek 5 p, Chavaughn Lewis 4 p, Kristjan Kangur 4 p, Maksim Salaš 2 p, Kristjan Kitsing 2 p.

Liepaja: Justin Lamont Johnson 19 punkti, Justas Nausedas 13 p, Arnis Ate 6 p, Taylor Hanif Bessic 6 p, Roberts Krastins 5 p, Valters Vucins 3 p, Rihards Berzins 3 p, Nikolajs Zotovs 2 p.

* * *

Donaldas Kairys.
Donaldas Kairys. Foto: Tairo Lutter

Kalev/Cramo peatreener Donaldas Kairys: see pole minu stiili korvpall

«Me olime valmis kaitses tööd rügama, aga mõned mängijad olid õnnelikud, et said skoori teha. See pole minu stiili korvpall. Ma ei taha, et meeskond oleks niimoodi üles ehitatud ja mängijad niimoodi mängiksid,» võttis Kairys esimesed kümme minutit kokku.

Aga ülejäänud 30 minutit. Kas jäid oma hoolealustega rahule? «Jah... mõned õnnestumised kaitses, aga ma tahan järjepidevust, kuid seda meil polnud. Seega, minu arvates raiskasime hea võimaluse, et saada meeskonnana paremaks.»

Kairys jagas mängijatele üsna võrdselt mänguaega ja see leedulasel õnnestus enda sõnul üpris hästi. «Kõik mängijad ei ole samal tasemel, aga see oli minu eesmärk – jagada palli, punkte, minuteid ja isiklikke vigu erinevate mängijate vahel –, et olla ühtne meeskond. Olen rahul, et suutsime seda teha.»

Videointervjuu üleplatsimehe Ivan Almeidaga: võime teha palju asju Eesti-Läti liigas, aga ka VTB ühisliigas

«Me tulime siia õige suhtumisega. Viskasime esimesel veerandajal palju punkte, aga me hoidsime nad 57 punkti peal ja see on hea esitus meeskonnana. Ma arvan, et olid mõned eksimused, mis peame parandama, aga see on protsess ja me oleme õigel teel,» olid Almeida esimesed muljed mängust.

Almeida analüüsis, mis läks esimesel veerandajal valesti ja kuidas seda mängu edenedes suudeti vältida. «Nagu ma ütlesin, esimesel veerandajal viskasime palju punkte, aga lubasime neil saada palju kaugviskeid – umbes 20 punkti eest. Ma arvan, et parandasime selle teisel, kolmandal ja neljandal veerandajal ja ei lasknud neid enam nii vabalt positsioonilt viskele. Lisaks tegime õigel ajal vigu, et nende rünnak peatada.»

Kalev/Cramo uus põhijõud ei soostunud oma praegust ja endist koduklubi Wloclaweki Anwili (Poola kõrgliiga) võrdlema. «Meil on see aasta parem meeskond,» naeris ta. «Läheme mäng-mängult paremaks ja loodetavasti see meeskond teeb sellel aastal midagi erilist.»

Kas Almeida usub, et Kalev/Cramo kroonitakse sellel hooajal Eesti-Läti korvpalliliiga tšempioniks? «Muidugi. Eesmärk on võita võimalikult palju mänge. Ma ei tulnud siia, et jääda teiseks. Tahan jääda tippu. Teha tööd, et saada paremaks ja meeskond saaks esimese koha. Mitte ainult mina, vaid kõik minu meeskonnakaaslased panustavad selle jaoks. Kui me jätkame samamoodi, siis võime teha palju asju – mitte ainult Eesti-Läti liigas, vaid ka VTB ühisliigas.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles