Fotod ja video: Tammsaare park pakub päeval ja öösel erinevat vaatepilti (2)

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Uuenenud Tammsaare park näeb pimedal ajal välja hoopis teistsugune kui päevavalges.

«Me ei ole ju varem inimestele näidanud, et üks pargiruum võib mõjuda tehisvalgusega täiesti teistmoodi. Meil on see kogemus välismaalt, aga meie inimestele pakume seda kogemust esmakordselt. Kui sa tuled õhtul parki, siis ta näeb välja hoopis teistsugune, kui ta oli päeval,» rääkis Kadrioru Pargi direktor Ain Järve.

Mihkel Tüür Tammsaare pargi rekonstrueerimisprojekti koostanud büroost Kadarik Tüür Arhitektid ütles, et parki paigaldatud valgustid annavad valgus- ja videokunstnikele avarad võimalused erinevate lahenduste kasutamiseks. Seda enam, et iga prožektor on iseseisvalt juhitav ja programmeeritav.

Pargi sillutist vaadates saab selgeks ka see, miks pargi valmimine venis. Nimelt saadeti Hiinast tellitud sillutisekivid Eestisse vales järjekorras. «See sillutis lõigati joonise järgi välja, meil oli spetsifikatsioon, kus iga kivi oli oma numbri ja positsioonitähisega. Need tulid kõik Hiina kaevandusest nummerdatuna kohale ja pandi kokku nagu lego,» rääkis Tüür.

«Kui seda hakati kokku panema, siis me olime üsna hirmul, sest täpsusaste on selline, et see vuuk on alla kahe sentimeetri ja kui viga tuleb sisse ja hakkab mingis suunas kasvama, siis see lego lihtsalt ei lähe kokku. Pargi teedega tekib võltsperspektiiv, et teed on nagu väljapoole laienevad, aga kui sa vaatad, siis see tõmbab need kiired paralleelseks ja jääb mulje, justkui pargiteed oleksid tegelikust lühemad ja laiemad,» selgitas arhitekt.

Omaette probleem oli ka betoonist ja puidust pinkide valmistamisega. Nimelt jäi betoonosa valmistamise hankes sõelale vaid kaks ettevõtjat. Väljavalitud firmal aga tekkisid pinkide keerulise kujuga betoonosade valamisel mõningad probleemid ja kogu töö võttis plaanitust palju rohkem aega.

Seda, missugune näeb Tammsaare park välja pimedas, saab vaadata siit.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles