Putin suurõppusel: Venemaal ei saagi olla agressiooniplaane (7)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Venemaa president Vladimir Putin külastas Siberis toimuvat suurõppust Vostok-2018, milles täna lõppes aktiivne faas. 

«Me jätkame oma relvajõudude tugevdamist, nende varustamist viimaste põlvkondade relvade ja sõjatehnikaga ning kavatseme arendada ka rahvusvahelist sõjalist koostööd,» sõnas Putin Taga-Baikali krais Tsugoli polügoonil, kus ta jälgis suurõppuse aktiivset faasi.

Vene president jälgis õppuse osa, kus 25 000 sõdurit, 7000 sõidukit ning 250 helikopterit ja lennukit osalesid kujuteldava vastase maismaa- ja õhuväerünnakus, ja kiitis hiljem Vene sõjaväe meisterlikkust ja võimet potentsiaalsete ohtudega toime tulla.

«Meie kohus riigi ees on olla valmis kaitsma meie suveräänsust, julgeolekut ja rahvuslikke huve,» lausus Putin õppuse põhiosale järgnenud paraadil. «Ja me peame toetama oma liitlasi.»

Vene presidendi sõnul on Venemaa rahumeelne riik. «Meil ei ole ega saagi olla mingisuguseid agressiooniplaane,» lausus ta.

Tsugoli polügloonil toimuvad plahvatused.
Tsugoli polügloonil toimuvad plahvatused. Foto: MLADEN ANTONOV / AFP

Paraadiga märgiti suurõppuse põhiosa lõppu. Vene kaitseministeeriumi teatel harjutasid väed õppuse põhifaasis kujuteldava vaenlase pealetungi tõrjumist ning selle peajõudude hävitamist kõiki käepäraseid vahendeid kasutades. 

Paraadil osalesid Vene relvajõudude Ida ja Kesksõjaväeringkonna üksuste, Hiina Rahvavabastusarmee ja Mongoolia relvajõudude sõdurid ning 200 sõjatehnikaühikut, teiste seas tankid T-72B3, jalaväe lahingumasinad BMP-3 ja soomustransportöörid BTR-80, BTR-82 ning õhudessantvägede masinad BMD-4M.

Putin andis paraadi lõppedes õppusel parimaid tulemusi näidanud Vene, Hiina ja Mongoolia sõduritele autasud.

Õppuste aktiivne faas lõppes Tsugoli polügoonil.
Õppuste aktiivne faas lõppes Tsugoli polügoonil. Foto: ALEKSEY NIKOLSKYI / Sputnik

Vostok-2018 peetakse 11.-17. septembrini Venemaa Ida ja Kesksõjaväeringkonnas ning kaitseministeeriumi teatel võtab seekordsest õppusest osa umbes 300 000 sõjaväelast, 36 000 tanki, soomukit ja muud sõjamasinat, 1000 lennukit ja kopterit ning 80 sõja- ja varustuslaeva.''

Vene relvajõud on võrrelnud alanud jõudemonstratsiooni Nõukogude Liidu 1981. aasta õppustega Zapad-81, millest võttis osa 100 000-150 000 Varssavi pakti riikide sõdurit.

Õppusel osaleb 3200 Hiina sõjaväelast, 900 lahingmasinat ja 30 lennukit.

Ühine koostöö annab signaali Ühendriikidele, et Hiina ja Venemaa tõlgendavad USA presidendi käitumist tüli üles kiskumisega ning on valmis surve all seljad kokku panema. 

Vladimir Putin tervitab Junarmia liikmeid vägede ülevaatusel.
Vladimir Putin tervitab Junarmia liikmeid vägede ülevaatusel. Foto: ALEKSEY NIKOLSKYI / Sputnik

Venemaa teatel on õppus läbinisti kaitseotstarbeline, kuid NATO on selle kui suurkonflikti harjutamise hukka mõistnud.

Vene sõjaväe teatel jälgis õppuse põhiosa 87 vaatlejat 59 riigist.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles