18. septembri «Radar»: Putini Venemaa ja parempoolne Saksamaa.

«Radar» / Kanal 2
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ajakirjanduslikku telemagasini «Radar» saab igal teisipäeval otsepildis vaadata ka Postimehe vahendusel.

Tänases "Radaris" annavad intervjuu Saksamaa meedias paremradikaalseteks tituleeritud kodanikurühmituste aktivistid, kes mobiliseerisid tuhandeid inimesi Chemnitzis toimunud protestimarssides osalema. Küsime, kas nad on paremekstremistid ja neonatsid, nagu meedia on neid sildistanud, või lihtsalt oma kodumaa tuleviku pärast mures kodanikud?

«Me pole äärmuslased ja ei taha riiki kukutada. Mõni meie vaade on radikaalne, kuigi see pole iseenesest halb,» räägib noorteorganisatsiooni «Identiteedi liikumine» aktivist Daniel Fiß. Teise kodanikuliikumise «Üks protsent» aktivist Volker Zierke leiab, et tänapäeval nimetatakse natsideks väga kergekäeliselt kõiki, kes pagulastesse kriitiliselt suhtuvad.

«Radar» käis külas ka pisikeses Tüüringi liidumaa külakeses restorani ja poodi pidaval Tommy Frenckil, keda on Saksamaa kuulsaimaks neonatsiks nimetatud. Frenck müüb oma poes riideid ja muud kaupa, millel on Natsi-Saksamaad ülistavad metafoorid, sõnumid valge rassi ülemvõimust ja üleskutsed migrantide riigist välja ajamiseks.

«AFD ja parempoolsed poleks nii edukad, kui nad poleks oma strateegiat nii targalt üles ehitanud. Nende eesmärk on luua natsionalistlik riik, kus inimesi lahterdatakse nende päritolu järgi,» kirjeldab Bundestagi SPD fraktsiooni migratsiooninõunik Maximilian Oehl Chemnitzi sündmuste järel Saksamaal toimuvat ühiskondlikku protsessi.

Kas Saksamaal kinnitab aina tugevamalt kanda paremäärmuslus või toimub aastakümneid vasakpoolsete ja tsentristide juhitud riigis poliitilise jõuvahekorra tasakaalustumine, saad kaasa mõelda koos Radariga kell 20.00 Kanal 2 vahendusel.

Lisaks veel: Putini ihurežissöör viskas roosad prillid eest

«See pole tähtis, kes võimul on. Igaühest võib saada Putin,» räägib Venemaa võimusüsteemist uue dokumentaalfilmi «Putini tunnistajad» teinud režissöör Vitali Manski «Radarile» antud intervjuus.

54-aastane Ukrainast pärit Manski on 2000ndate alguses teinud filme Boriss Jeltsinist, Mihhail Gorbatšovist, Vladimir Putinist ja elust Kremlis. Nüüd, kui Venemaa poliitika maskid on Manski jaoks langenud, näeb ta tagantjärele oma filmiarhiive läbi vaadates neid pisiasju, mida ta roosade prillide tagant polnud aastaid märganud.

«Kui Putin ütleb, et «see poiss kaitseb meie huvisid», siis see ongi populismi märk,» ütleb Manski.

Kes on süüdi selles, mis Venemaal praegu toimub ja milliste kompromissideni on pidanud minema nii Venemaa ühiskond kui ka Manski ise, näete täna Radaris kell 20.00.

Radar on iganädalane ajakirjanduslik telemagasin, mis mõeldud kõigile uudishimulikele vaatajatele. Ekraanile jõuavad põnevad, olulised, liigutavad, mõtlemapanevad ja naljakad lood elust enesest. Radarist leiab nii päevakajalisi kui ka ajatumaid teemasid, mida vürtsitavad korralik reporteritöö ja värsked lähenemisnurgad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles