Parempoolsete marss ähvardab Saksamaal kaasa tuua uued rahutused (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Protestimarss Kötheni linnas Saksamaal.
Protestimarss Kötheni linnas Saksamaal. Foto: Odd Andersen / AFP / Scanpix

Eile toimusid Kötheni linnas Saksamaa idaosas parempoolsete korraldatud protestimarsid, mille põhjuseks saksa mehe surm pärast väidetavat tüli Afganistani päritolu mehega.

Saksamaa idaosas Kötheni linnas puhkes eile mänguväljakul tüli 22-aastase saksa mehe ja kahe afgaani mehe vahel. Väidetavalt sekkus saksa mees kolme Afganistani päritolu mehe ja ühe raseda naise omavahelisse sõnelusse.

Sekkumine tõi kaasa kakluse, mille tagajärjel saksa mees kukkus ja vigastas oma pead. Lahkamine näitas, et mees ei surnud kukkumise käigus saadud vigastuse tagajärjel, vaid südameprobleemi tõttu.

Pärast tüli vahistati 18- ja 20-aastased Afganistani päritolu mehed süüdistatuna kehavigastuste tekitamises. 

Pärast vahejuhtumit kogunes tänavatele ligi 2500 protestijat, kes süütasid mehe mälestuseks küünlaid ja marssisid läbi linna. Ametivõimud kartsid kogunemise kujunemist vägivaldseks, sest paar nädalat tagasi tõi kohaliku mehe surm Chemnitzi linnas kaasa mitmeid vägivaldseks kujunenud meeleavaldusi.

«Alati on oht, nagu me just nägime Chemnitzis, et sündmused võivad eskaleeruda ja ma arvan, et keegi ei taha seda,» ütles kohalik pastor Martin Olejnicki. «Seepärast püüame rahustada kõiki osapooli ja inimestega rääkida.»

«Seoses lahvatanud emotsioonidega peame seisma vastu igale püüdele muuta Köthen teiseks Chemnitziks,» ütles Saksi-Anhalti liidumaa peaminister Reiner Haseloff.

Süüdistuse kohaselt pussitasid iraaklane ja süürlane augusti lõpus surnuks 35-aastase sakslase Daniel Hilligi, mille järel said alguse protestiaktsioonid. Peagi kasvasid need massilisteks meeleavaldusteks Angela Merkeli immigratsioonipoliitika vastu.

Hukkunud saksa mehe mälestuseks toodi lilli ja küünlaid.
Hukkunud saksa mehe mälestuseks toodi lilli ja küünlaid. Foto: Odd Andersen / AFP / Scanpix
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles