Postimehe aruanne: miks ei suutnud Eesti tulega mänginud Kreekat ära karistada? (1)

Ott Järvela
, sporditoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti jalgpallikoondis alustas Euroopa Rahvuste liigat 0:1 kaotusega Kreekale. Lilleküla staadionil 5567 pealtvaataja ees peetud kohtumise ainsa värava lõi 14. minutil Kostas Fortounis. Postimehe tähelepanekud kohtumisest on järgmised:

Kreeka mängis tulega. Eesti meeskond käivitus vaevaliselt ja juba 4. minutil läks vaja Mihkel Aksalu supertõrjet, et Petros Mantalose löök tõrjuda ja Kreeka kiire juhtvärav ära hoida. 10 minutit hiljem oli karistus siiski käes (sellest põhjalikumalt allpool).  Aga veel 10 minutit hiljem loovutas Kreeka mängu ohjad Eestile ega haaranudki neid enam enda kätte.

Kreeka esitus oli kohati suisa uskumatult unine. Järgmiste tõeliselt ohtlike momentideni jõuti alles kohtumise viimastel minutitel, kui Eesti jättis teadlikult riskides kaitsesse suuremad augud (Mihkel Aksalu tõrjus 90+1. minutil veel ühe üks-üks olukorra). Aga seda teravust ja taset, millega Kreeka loidus ja unisus ära karistada, Eesti meeskonnal täna polnud.

Siim Luts ja Henrik Ojamaa tegid äärtel korralikud partiid, Henri Anier ja teda asendanud Sergei Zenjov mängisid edurivis nagu oskasid. Ning Vassiljev tegi keskväljal, mis suutis (temagi esitusest pikemalt allpool). Aga sellest lihtsalt ei piisanud. Kreeka mängis säratult, aga sellest piisas, et Eesti täna kuival hoida ja kolme punktiga koju sõita.

Ühtepidi on siin koht kirumiseks, aga teisalt ongi väikeriikide puhul paratamatu, et juba mõne põhimängija puudumine langetab esituse taset oluliselt. Eestil olid täna puudu kapten Ragnar Klavan ja eelmise valiksarja resultatiivseim mees Mattias Käit. Paar meest veel. Ning kaotasime 0:1 Kreekale. Island läks võõrsil Šveitsi vastu ilma esiründaja Alfred Finnbogassoni ja kapteni Aron Gunnarssonita ning kaotas 0:6.

Kaitse lubamatud eksimused. Just nimelt mitmuses. Kui 14. minuti Kreeka 1:0 värava puhul oli tegemist kollektiivse eksimusega, kus Petros Mantalos vedas targa spurdiga Karol Metsa oma positsioonilt minema ning ülejäänud kaitseliin ei suutnud tühimiku paikamisega hakkama saada. Kostas Mitroglou alistas õhuduellis Madis Vihmanni ning Kostas Fortounis skooris. Otsustamatud oldi ka 40. minutil, kui pall Kreeka karistuslöögi järel Eesti posti põrkas.

Mõtlematusi tehti teisigi. 45. minutil vedas Eestil, et ei jäädud arvulisse vähemusse, kui Karol Mets ebapuhta pallipuute järel korgid ees end vastase suunas libistas. Kui Mets kreeklast tabanuks, tõusnuks kindlasti punane kaart. Ei tabanud ja pääses väga roosaka kollasega. Minut hiljem eksis Eesti nurgalöögi järgses olukorras vastase väljakupoolel tagumise mängijana palli töötlemisel Nikita Baranov, aga Gert Kams jõudis Kreeka üks-üks olukorra kinni joosta ja äärde suruda.

Koondisemängudes pole säärased eksimused lubatud. Lisaks otsesele kahjule kätkeb keskkaitsjate jäme praak endas ka kaudset, külvates ülejäänud meeskonda ebakindlust.

Kiitus Vassiljevile. Peatreener Reimi otsus Vassiljev põhikoosseisu määrata oli väga üllatav, sest veel eelmise nädala alguses märkis ta, et Kostja on eelkõige ikkagi variant viimaseks 10-15 minutiks. Aga ilmselt olid Vassiljevi esitused nädala sees peetud treeningutel sedavõrd veenvad, et Reim otsustas teisiti.

Ja otsustas õigesti. Vassiljev mängis koha täiega välja ja natuke enamgi. Pakkus rünnakul loovust ja originaalseid lahendusi. Oli pallipuudetes elegantne, andis korra kaugelt ohtlikult tuld ning toimetas standardolukordadest kohale viisaka tasemega pallid. Ning lisaks sellele juhtis ja ergutas meeskonda.

Loodetavasti jõuab tänase mängu videolint kuidagi Gliwice Piasti peatreeneri Waldemar Fornalikini, et tollele jõuaks kohale, milline kvaliteet Vassiljevis jätkuvalt peitub, ning mõtleks ümber oma kiusliku otsuse, mille kohaselt pagendati Eesti läbi aegade parim poolkaitsja tugevuselt kuuenda liiga noortemeeskonda. Vorm võib olla ajutine, klass on jääv, tõestas täna Vassiljev. Ning Eesti parima mängija auhinna sai Vassiljev täiega asja eest!

Sabatantsu-nurgalöögid ja muud vigurid. Ründefaasi nurgalöökide jaoks oli Eesti meeskond tänaseks kohtumiseks valmistanud lahenduse, kus enne palli toimetamist seisid neli või viis sinisärki penaltipunkti kandis teineteise taga rivis. Inglisekeelses jalgpallimaailmas nimetatakse seda konga-korneriks, eestipärasem termin on sabatantsu-nurgalöök.

Kreeka oli nende tõrjumisel (veidi) pabinas ning 55. minutil tekkiski Eestil hea variant, kui Vassiljevi nurgalöök leidis üles sabatantsust välja sööstnud Siim Lutsu, kelle pealöögi olukorras oli ohtlikkust. Täpsust Kreeka kaitsetöö kaasabil paraku vähem.

Standardolukordadest rääkides ei saa märkimata jätta ka teise poolaja esimest episoodi, mis tõi meelde 2007. aasta sügise, kui koondist juhendas taanlane Viggo Jensen. Skandinaavia pragmaatikul oli plaan igaks standardolukorraks, ka keskringist lahtilöögiks, mille tarbeks spurtis Raio Piiroja vile kõlades vastase trahvikasti suunas. Täna Eesti sama sirgjoonelist plaani ei proovinud, ent paremale äärele viidi rohkelt jõudu ja Karol Metsa diagonaalpall otsis Gert Kamsi. Edutult.

Kes lähevad Turus Soome vastu? On lootus, et Ragnar Klavan paraneb. Algkoosseisukohale pretendeerib ka mängu lõpus vahetusest sisse tulnud Joonas Tamm. Loodetavasti on tervenenud Taijo Teniste hüppeliiges ning seekord jäi valla päästmata Ilja Antonov. Variante, kellega meeskonda muuta ja parandada, jagub. Aga kergemat lahingut oodata pole – Soome alistas täna kodus Teemu Pukki väravast 1:0 Ungari.

* * *

Videointervjuu Konstantin Vassiljeviga:

Vasakäär Siim Luts:

«Esimesel 25 minutil lubasime Kreekal selgelt liiga vabalt toimetada. Plaan oli alustada kompaktselt ja takistada neil meie liinide vahele sööta, aga vajusime kaitses liiga madalale ega olnud piisavalt agressiivsed. Teadsime ja olime valmis, et kreeklaste arsenali on lisaks tsenderdustele tekkinud ka lühikesed ja teravad söödud, aga ikkagi lasime neil just niiviisi mängu otsustada.

Hirmus tähtis ja vajalik, et ise väravani jõuaksime. Kui teaks põhjust, mille taha see meil jääb... Näeme trennides selle kallal vaeva, aga millegipärast mängudes ikkagi ei tule. Järelikult peab igaüks veel rohkem tööd tegema.

Kuna klubis pole viimasel ajal eriti mängida saanud, siis tundsin väga suurt tahet. Soovisin ise lüüa ja korraldada ning kokkuvõttes võib rahule jääda, aga samas pean tunnistama: mitmes olukorras olnuks targem sööta. Kord oli Kostja vaba, hiljem Zenjov. Jalgpall on siiski meeskonnamäng.»

Eesti peatreener Martin Reim:

«Ei saa öelda, et mängijad oleksid midagi väga palju valesti teinud, siin ja seal jäi lihtsalt kvaliteedist puudu. Oli lihtsaid pallikaotusi ilma surveta. Siit-sealt oli tunda, et mõne mehe mängupraktika oli väiksem või polda selliste kiirustega harjunud. Samas oldi ka tublid, et ei langetud esimese värava järel ära, vaid üritati initsiatiivi haarata. Tahet ja soovi väljakul oli, aga pigem näen mingites momentides ekstra kvaliteedi vajalikkust. Et Kreeka keskkaitsjaid üle mängida, on enamat vaja.

Tunded on kahetised. Algus oli väga raske. Tuli saada pall enda kätte, hakata oma mängu mängima. Mingitel hetkedel suutsime palli hoida, aga tegime seda keskväljal. Viimasel kolmandikul viimast teravust oli vähe. Mõned löögid tulid kasti tagant, mis jäid meestesumma kinni. Parema õnne korral võinuks mõni sealt läbi minna. Eks järgmine mäng on kohe tulemas, peame leidma kas vahetuste või muu abil variante, et seda ruttu parandada.»

Kohtumise otseblogi (autor Kristjan Jaak Kangur):

ENNE MÄNGU:

Kui veidi pikemalt oli teada, et Eesti peab mängima ilma Mattias Käidita, siis kohtumisest jääb eemale Eesti jalgpallikoondise kapten Ragnar Klavan.

«Kahe mängu mees ta oma kõõlusega pole, anname paar päeva ja loodame, et ta on valmis meid aitama teisipäeval Soome vastu,» lausus koondise peatreener Martin Reim. 

Et Kreekaga kohtus Eesti ka eelmises MM-valiksarjas (kodus 0:2, võõrsil 0:0), on õppetunnid värskelt meeles. Kodumängus jäädi toona juba 2. minutil nurgalöögi olukorrast kaotusseisu ning keskkaitsja Nikita Baranovi sõnul peab Eesti täna standardolukordades tegutsema ülima tähelepanelikkusega. «Meil on kindel plaan, kuidas Kreeka vastu mängida. Laager on möödas ja oleme valmis. Anname endast kõik, et Rahvuste liigat positiivselt alustada ja mitte kaotada,» sõnas Baranov.

«Meil oli Tallinnas õnne, sest lõime varajase värava. Kordusmängus jällegi ebaõnne, sest me ei leidnud lahendusi väga kaitsvalt mänginud meeskonna vastu. Eesti on meile hästi tuttav, aga loodetavasti suudame neid laupäeval rünnakul üllatada. Meil on edurivis uued, noored, kiired ja loovad mängijad,» sõnas Kreeka sakslasest peatreener Michael Skibbe.

Kreeka koondise kapten Sokratis Papastathopoulos kiitis enne tänast mängu Eesti tugevat kaitsemängu.

«Rahvuste liiga on meeskonna jaoks justkui värske algus, sest me pole päris mitu kuud koos viibinud,» rääkis Londoni Arsenali ridadesse kuuluv kaitsja. «Me ei oota Eesti vastu lihtsat mängu, aga tahame võita või vähemalt mitte kaotada. Soovime alustada Rahvuste liigat positiivse tulemusega,» märkis Papastathopoulos.

«Eesti on kaitses väga tugev ja seega peame võitmiseks olema rünnakul väga loovad.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles