Aleksei Turovski avastas «Alfas» ajaloolise apsaka: hundi kodustasid ära hoopis naised!

Liina Suvi Ristoja
, Apollo Kinoportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Zooloog ning armastatud loomatark Aleksei Turovski käis Apollo Kinos vaatamas uhiuut fantaasiasegust mängufilmi «Alfa» (Alpha). Kuidas koera ja inimese sõpruse alguse lugu jutustav kangelaslik seiklus loodusasjatundjale meeldis ning mis tema teadlasepilku kriipis?

Turovski pole enda sõnul, kuigi ta küll sagedasti meedias loomade teemal kõnelemas käib, filme siiani ajakirjanduses arvustama sattunud. Apollo Kinoportaal parandas selle vea ning saatis mehe kinno, sest kes sobiks paremini ekraanil lahti rulluvat jääaegset inimese ja looma sõpruse lugu kommenteerima, kui mitte tema!

Ka täna Kanal 2 hommikusaate Hommik! igareedeses kinorubriigis oma muljeid jagamas käinud Turovski nentis, et nüansse, mida tema eksperdipilk filmis tuvastas, oli liiga palju, et neist kõigist rääkida jõuaks – liiatigi et film teadjamehe sõnul liiga pikaks venima kippus. Kuna tegu oli siiski Hollywoodi filmiga, siis nentis Turovski, et filmi naiivsus on arusaadav. 

Olulisematest tähelepanekutest juhtis Turovski tähelepanu, et filmi tegelased olid tegeliku jääajaga võrreldes ekraanil ilmselt liiga kaasaegse välimusega. Mis filmi puhul aga kindlasti ajaloolisest tõest erines, oli kogu selle keskne lugu, justkui oleks mees toonud hundi inimeste sekka – tegelikkuses kodustasid hundid inimeste suurimateks sõpradeks hoopiski naised, kuna küttide ja korilaste aegu valitses Turovski sõnul inimhõimudes matriarhaat ning loomi tõmbas inimeste ligi nende oskus liha säilitada, millest osa lahkesti ka neile jagati. 

Kõigele lisaks hammustas zooloog lahti ka ühe peene vihje, mille helindajad olid ilmselt vaid zooloogidele äratundmiseks heliribale jätnud: hunt Alfa ulus nimelt emaslooma moel juba siis, kui polnud veel selge, mis soost peategelase hambuline kaaslane on. 

Mida Turovski veel muljetas, vaata videost!

Vaata Apollo Kino seansside aegu ja osta pilet siit.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles