Video: Pärnumaa koduhoovi ilmus viletsas seisus händkakk

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Üleeile õhtul äratas Audru vallas Soeva külas tähelepanu ühe jala peal maas keksiv kakk. Linnu avastanud pererahval õnnestus hädaline kinni püüda, kuid selleks ajaks oli silmanähtavalt nälginud kakukese jõuvaru juba üsna otsakorral.

Eesti metsloomaühingu vabatahtlik toimetas kaku kõigepealt esmaseks ülevaatuseks Pärnusse veterinaari juurde, kelle hinnangul olid linnu luud terved. Kakkudega tegelemine nõuab suurt pühendumist, oskusi ja kogemusi ja kõigile metsloomaühingu vabatahtlikele oli kohe selge, et parim võimalik hoiukodu on Paides Järvamaa piirkonnajuhi Virge Võsujala juures. 

Foto: Virge Võsujalg / Eesti Metsloomaühing

Virge istus kakuga pea terve öö üleval ja toitis näljast nõrkenud lindu iga tunni tagant väikeste toidukogustega. "Arvati, et ta sureb esimese ööga," kirjeldas Virge linnu kurba olukorda. "Püsti ta enam seista ei suutnud ja silmad olid loojas." Vahel vajub händkakk taas külili, ent suudab juba iseseisvalt süüa ja tema seisund stabiliseerub, on Virge esmane eesmärk lind röntgenisse viia: jalad on terved, kuid ühte tiiba hoiab kakk imelikult ja nii teda loodusesse tagasi lasta ei saa. Kuidas kakk nii viletsasse seisu sattus, ei ole veel kindel, kuid Virge oletab, et ta võis millegi vastu lennates tugeva põrutuse saada.

Foto: Virge Võsujalg / Eesti Metsloomaühing

Erandita vabatahtlikest koosneva Eesti metsloomaühingu hoiukodudes on peale Audru händkaku kõiksugu linnupoegi ja täiskasvanud röövlinde nagu kõrvukrätsud, herilaseviu, hiireviu, kaks raudkulli ja kodukakk, kelle menüü erineb putuktoiduliste omast drastiliselt. Röövlindudele peab võimaldama toitu, mida nad looduses söövad, et tagada nende valutu taaslõimimine loomulikku keskkonda. Toit selleks perioodiks maksab ühingule kosmilise summa: ligemale 800 eurot. Siiski usuvad vabatahtlikud, et ükski hind pole liiga kõrge, et need uhked linnud elule aidata.

Kui leiate, et liigirikkuse säilitamine tulevastele põlvedele on meie kohustus, toetage toiduostu ja Audru händkaku ravi. 

Helistades numbril 900 9933, annetate 5 eurot.

Helistades numbril 900 9955, annetate 25 eurot. 

Helistades kuula kindlasti kogu jutt ära, sest muidu annetust ei toimu.

Samuti saab toetuseks teha ülekande Eesti metsloomaühingu kontole EE952200221067573100, pannes selgitusse "Audru händkakk".

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles