Postimehe aruanne: Eesti koondis lagunes Belgia vastu totaalselt

Kris Ilves
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

2019. aasta maailmameistrivõistluste valiksarja teise kvalifikatsiooniringi kohtumisteks Saksamaa ja Serbiaga valmistuv Eesti korvpallikoondis tunnistas Tartus toimunud kontrollmängus Belgia koondise 98:60 (53:39) paremust.

Belglased haarasid juhtohjad juba esimesel rünnakul, kui Hans Vanwijn säras kaugviskejoone tagant. Esimese kümneminutilise perioodi võitis Belgia seitsme punktiga – 30:23. Puhkepausile mindi belglaste 53:39 eduseisus. Teisel poolajal vahe aina kasvas ja eestlased ei pääsenud kordagi kohtumist juhtima. Postimehe tähelepanekud Eesti – Belgia esimesest kontrollmängust.

Puudus korvialune jõud. Belglased mängisid eestlased korvialuses heitlusest täielikult üle. Eesti meeskonna juhendaja Tiit Sokk sõnas kolmapäeval, et nemad Belgia mänguks eraldi skautingut ei teinud, kuid tundub, et vastased võtsid seda kontrollmängu märksa tõsisemalt. Kregor Hermet maadles avapoolajal Prantsusmaa tippklubi Elan Chaloni keskmängija Khalid Boukichouga mehe eest, kuid seekord jäi noor eestlane silmnähtavalt hätta. Kahju, et Sokk peab kontrollmängudes hakkama saama Maik-Kalev Kotsari ja Rauno Nurgerita.

Kullamäe väärib kiitust. Keeruline on kedagi kaotusmängus esile tuua, aga 19-aastane Kristian Kullamäe võttis paljude põhimängijate puudumisel liidrirolli selgelt enda kanda. Miks peaks see kuidagi teistmoodi olema? Ei peagi. Kui meie meeskonnas mängib mängija, kes enne koondise juurde tulemist tegi igapäevaselt trenni Saksamaa tippklubi esindusmeeskonnaga, siis pole küsimustki. Tema arvele kogunes Eesti resultatiivseimana 14 punkti (neist 12 avapoolajal), 5 lauapalli ja 3 resultatiivset söötu. Ta langes neli minutit enne mängu viie veaga pingile, kuid rahvas toetas teda marulise aplausiga.

Tartu on korvpallirahvas. Kui saabusin kolmveerand tundi enne mängu algust Tartu Ülikooli uhiuude spordihoonesse, siis üks tribüün kahest oli juba meeldivalt rahvast täis. Mida aeg edasi, seda rohkem inimesi saali kogunes, kuid vastastribüünil jäi ruumi siiski veidi üle. See polnud aga kõik. Kui pall mängu pandi, siis lasid korvpallisõbrad oma hääled koheselt valla ja asusid Eesti rahvusmeeskonda toetama. Koondise debütandi Mihkel Kirvese pealtpanek esimese veerandaja neljandal minutil tõmbas rahva korralikult käima! Isegi paarikümnepunktilises kaotusseisus toetas Tartu publik Eestit hingega.

Eesti koondise peatreener Tiit Sokk: vanker hakkas allamäge veerema

Eesti juhendaja polnud absoluutselt rahul oma hoolealuste kaitsetööga. Kõik eksisid, nii meeskondlikult kui ka individuaalselt. «Me alguses lasime neil rünnakul teha, mida nad tahtsid. Meiesugune sats peab neil rünnakul elu raskemaks tegema. Me jäime liiga pehmeks,» märkis Sokk. 

Sokk leidis pärast kohtumist, et suure allajäämise üheks põhjuseks oli just Boukichou tegutsemine korvialuses heitluses. «Esimesel poolajal vastaste tsenter alustas seda lõhkumist. Kui lased vankri allamäge veerema, siis on edasi juba raske,» nentis juhendaja.

Eesti tagamängijad jäid rünnakul liiga kauaks palliga. Miks see nii oli? «See oli meie mängijates kinni. Oleks pidanud paremad kooslused väljakule olema, aga siis oleks vahetuste pool probleemseks jäänud,» selgitas Sokk.

Lõpuks leidis peatreener, et Belgia-sugune meeskond ei tohiks Eesti vastu kolmekohalise punktisummani jõuda. «Belgia ei ole nii kõva meeskond, kes peaks meile sada punkti viskama. Viskasid 70-protsendiliselt kolmeseid, aga nad said kergelt viskele ka,» polnud Sokk rahul.

Kregor Hermet videointervjuus: tõmbas kuidagi kiirelt kopsu kinni

«Me jäime neile igas elemendis kõvasti alla. Üldine valmisolek ja agressiivsus – see oli põhiteema. Täna tõmbas kuidagi kiirelt kopsu kinni ja jalad piima täis. Ka mul endal oli raske, aga see käib spordi juurde, see pole mingi vabandus,» võttis Hermet kaotusmängu kokku.

Hermet sai järjekordse kogemuse võrra rikkamaks, kui madistas korvi all endast märgatavalt suurema mängijaga. «Ta oli tugev. Midagi tehniliselt erilist ta ei olnud, aga keha poolest oli jurakam. Ma ei teadnud seda meest ja ei olnud valmis. Raske oli muidugi,» kommenteeris eestlane.

Eesti – Belgia 60:98 (39:53)

Eesti: Kullamäe 14p, Kajupank 10p, Veideman 10p, Kirves 8p, Hermet 6p, Puidet 4p, Kurbas 3p, Paasoja 3p.

Belgia: Boukichou 16p + 7lp, Vanwijn 15p, Lecomte 11p, Serron 10p, Gillet 10p, Bako 9p, Tabu Eboma 6p, Botuli Ngand’okomo 6p, Kestelot 5p, Troisfontaines 5p, Jaroševitš 3p, Gorgemans 2p.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles