Prefekt: noored koonduvad Tallinnas 20 ninamehe ümber (20)

Kadi Raal
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Põhja prefekt Kristian Jaani ütles tänasel noorte meedias levinud vägivallajuhtumitest ajendatud pressibriifingul, et Tallinnas on umbes 20 ninameest, kelle järele ülejäänud alaealised õhtuti koonduvad. Samas ei ole noorte kuritegevus üldiselt kasvanud.

Ninamehed tulevad prefekti sõnul erinevatest piirkondadest ja on erineva taustaga. «Üldjuhul sotsiaalses mõttes mitte kõige parema taustaga,» lausus ta tänasel pressikonverentsil. 

«Noorte tegevus linnas pole statistilises vaates midagi uut, teda on läbi aegade olnud. Aga sel korral on lühikese aja peale koondunud palju intsidente. Kunagised murelapsed on saanud kurjategijateks ja toime pandud kuritegusid,» rääkis Jaani. 

Politseile on need 16-17-aastased lapsed tuttavad enamasti juba ajast, mil nad olid 10-aastased.

Kuus noort on Jaani sõnul praegu erinevate kuritegude pärast vahi all. «Kui me võtame, kuidas nad kogunevad või kokku saavad, siis tihtipeale ongi nii, et iga õhtu on mingi uus spontaanne noorte seltskond,» ütles prefekt.

Kogunetakse kas Kanuti aeda, Linnahalli juurde või mõnda muusse kohta, kus noored tunnevad end mugavalt. «Muide, Kanuti aed on niisugune halvas mõttes hea näide, kus on hea anonüümselt koguneda. On pimedaid nurki hästi palju ja saab anonüümselt olla,» selgitas Jaani.

Ta lisas, et päeval koguneb kampa keskmiselt paarkümmend noort, kes jagavad oma kontakte sotsiaalmeedia, peamiselt VKontakte kaudu.

Prefekti hinnangul peaks kampadesse kogunevate noortega rohkem tegelema kohalik omavalitsus. Süüteo läbiviimine on Jaani sõnul vaid jäämäe tipp, aga see, mida noorega enne või pärast süütegu teha, on kohaliku omavalitsuse ülesanne. Jaani märkis, et 10-11-aastaste lastega ei peaks tegelema politsei.

Kommentaarid (20)
Copy
Tagasi üles