Postimehe aruanne: luksusmängud Eesti vollekoondise moodi

Andres Vaher
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti võrkpallikoondis alistas kodusaalis 3:0 Iisraeli ja astus ühe jalaga järjekordsele EM-finaalturniirile. Tegemist oli absoluutse seljavõiduga – külalistele loovutati geimides 19, 21 ja 15 punkti.

Järgnevalt aruanne, mida Postimees puupüsti täis Kalevi spordihallis hoolimata ühepoolsest duellist märkas.

Pesuehtne tasemevahe. Mängu algusele – Eesti jäi 6:10 kaotusseisus – järgnenut saab nimetada jalutuskäiguks rohelisel aasal. Eesti lõi rünnakul palli, Iisrael silitas; Eesti lahendused olid märksa mitmekülgsemad ja enesekindlamad; Iisrael tegi oluliselt rohkem koolipoisilikke vigu. Ja nii edasi.

Ühesõnaga: tasemevahe kõige ehtsamal kujul. Märksa suurem kui pühapäeval Riias nähtu, kui Lätist saadi jagu 3:1. Kalevi spordihalli täismaja ehk paar tuhat silmapaari võis kaifida, kuidas lemmikud astusid pika sammu (või sisuliselt isegi juba kindlustasid) järjekordse EM-finaalturniiri suunas. Kahtlemata meeldis tänane tulemus ka Avo Keelele ja Lätile, kes hoolimata kahest kaotusest soovib jätkata Iisraeliga heitlust teise koha nimel.

Oliver Venno efekt. Tänase Eesti koondise kvaliteet on niivõrd kõrge, et Riias võidi ainsagi mänguminutita jätta sellised mehed  nagu Oliver Venno, Andrus Raadik ja Ardo Kreek. Eile tõi peatreener Gheorghe Cretu Raadiku ja Kreegi kolmandas geimis – kui asjad olid ammu otsustatud – väljakule, Lätis resultatiivseimaks kerkinud Renee Teppan sai ainsana täispuhkepäeva.

Muret polnud vähimatki: Venno tegi diagonaalründaja positsioonil hiilgava partii. Juba avageimis põrutas ta hiilgava rünnakuprotsendi (67) ja kasuteguri (+6) juures 8 punkti, hiljem jätkas samas vaimus, tõustes 19 punkti ja +16-ga kindlalt üleplatsimeheks.

Loe siit, mida Venno «duellist» Teppaniga arvas.

Pikk pink. Teises geimis sekkusid paariks pallivahetuseks väljakule Markkus Keel ja Stefan Kaibald – mõlema servi järel sai Eesti kohe ka punkti. Kolmandas tuli pikemaks ajaks oskuski näitama Henri Treial, veidi lühemaks Keel, Raadik, Kreek ja Silver Maar. Päris kohtumise lõpus sai puhkama Robert Täht, ainsana viibis esimesest vilest viimasena väljakul Venno.

Kokkuvõtlikult: Eesti tase on võrreldes alagrupivastastega selline, et Cretu võib rahumeeli koormusi jagada. Samuti ka sama positsiooni staarmängijaid – puudutab eelkõige Teppanit ja Vennot – omal moel pingutama motiveerida.

Ilus žest: Kalev 68. Kahtlemata meeleolukas ja südamlik vahepala pakuti teise ja kolmanda geimi vahel, kui peeti meeles täpselt poole sajandi eest N. Liidu meistriteks kroonitud Kalevi võrkpallureid. Kui Jüri Ratase, Urmas Sõõrumaa ja Hanno Pevkuri kohaolekut võib pidada loomulikuks, siis iseäranis ilus žest oli, et tänased koondislased mitme põlvkonna taguseid kangelasi mõlema koduplatsi keskpõrandal kättpidi tänasid.

Tahes-tahtmatult tekitas too hetk taas (ilmselt vastuseta) küsimuse: aga kummad mehed siis ikkagi kõvemad on? Jäägu siinkohal igaühele oma arvamus, igatahes on tänastel tegijatel endiselt võimalus vaekaussi enda poole kallutada.

ENNE MÄNGU:

Iisrael sai B-alagrupi avamängus 3:0 jagu Lätist, Eesti alistas Läti tulemusega 3:1. Seega on alagrupis esikohal Iisrael, Eestil on sarnaselt Iisraelile 6 punkti, millega hoitakse teist kohta.

Viimati mängis Eesti koondis Iisraeliga 2015. aastal Euroopa liiga raames, kui Eesti võitis esimese mängu 3:0 ja teise 3:1. EM-finaalturniirile on Iisrael jõudnud vaid korra – aastal 1971, mil saadi 12. koht. MMil mängiti viimati 1970. aastal.

Rahvusmeeskonna peatreener Gheorghe Crețu sõnul minnakse Iisraeliga mängima nagu iga vastasega – täie tõsidusega.

«Loomulikult ootan meestelt samu asju nagu alati, ootan, et tehakse seda, mille oleme kokku leppinud. Läti ei mänginud meie vastu sugugi mitte halvasti ja arvestades, et Iisrael sai Lätist jagu 3:0, ootab meid ees väga raske mäng. Suures plaanis jäin mängijate esitusega Riias rahule ning ootan Iisraeli vastu sama keskendunud tegutsemist,» sõnas peatreener ja edastas sõnumi ka fännidele.

«Riias käinud fänniarmee tuleb loodetavasti ka Tallinnas meid sama emotsionaalselt toetama. Fännide abi on alati meeskonna jaoks oluline ja Eesti võrkpalli toetajaskond on kirjeldamatult vägev seltskond,» lisas Crețu.

Eesti meeskonna koosseis mänguks Iisraeliga: Kert Toobal, Markkus Keel, Renee Teppan, Oliver Venno, Ardo Kreek, Andri Aganits, Henri Treial, Timo Tammemaa, Kristo Kollo, Robert Täht, Andrus Raadik, Stefan Kaibald, Rait Rikberg, Silver Maar.

Finaalturniirile pääseb iga alagrupi võitja ja viis paremat teise koha saajat. Et mõnes alagrupis on neli, mõnes aga kolm meeskonda, arvatakse neljastes alagruppides maha grupis viimaseks jäänud meeskonnaga mängitud kohtumiste tulemused.

Kogu mäng järelvaadatav:

Video ei ole enam kättesaadav. Video ei ole enam kättesaadav.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles