Video: Pärnumaal Valgerannas möllas vesipüks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna jäädvustas tähelepanelik lugeja haruldase vesipüksi Pärnumaal Valgerannas. 

Vesipüksi võis näha ka täna hommikul kell 10.15 paiku Rohuküla-Heltermaa liinil sõites. 

Üldjuhul ei kujuta vesipüksid inimestele ohtu, kuna neil on vähe jõudu. Ohtlikuks võivad vesipüksid muutuda alles rannale jõudes, kuid sellised juhtumid on haruldased. 

Kliimateadlane Ain Kallis on Postimehele antud usutluses märkinud, et viimase paari sajandi jooksul on Eestis ette tulnud vaid paar sellist vesipüksi, mis on paati kallutanud või muidu tugevamat jõudu näidanud.

Eesti ajaloost on teada vaid üks juhtum, kui vesipüks on inimese tapnud. «See juhtus sajakonna aasta eest, kui Pärnus jõudis vesipüks rannale. Siis sai üks inimene surma,» rääkis Kallis.

Ta nentis, et üldiselt on vesipüksid võrreldes maa peal möllavate trombidega ohutud ja 99 protsendil juhtudest ei tee vesipüks muud, kui pakub silmailu.

Vesipüksid tekivad mere kohal enamasti tavalise sajupilve all, kuid maa peal tekkivad tornaadod on enamasti seotud äikesepilvedega. Äikesepilvede all on tuulepöörised üldjuhul tugevad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles