OTSE POSTIMEHEST Kes vastutab Eesti õhuruumis tulistatud lahingraketi eest? (11)

Marian Võsumets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Neljapäeval kell 13.00 lahkab Postimehe otsesaade Eesti õhuruumis eksikombel välja lastud NATO lahingraketi õnnetuse tagajärgi. Õhk-õhk tüüpi rakett tulistati Hispaania õhuturbe poolt teisipäeva pärastlõunal. Sündmusi kommenteerib kaitseministeeriumi kantsler Jonatan Vseviov.

Vseviov tõdes, et sellist asja nagu teisipäeval juhtus, ei tohiks juhtuda. «Aga miks ta juhtus, tuleb selgeks teha,» ütles ta.

«Tundub praegu, et see lihtsalt alla ei kukkunud, vaid läks lahti mootor. Kas see juhtus inimese või tehnilise rikke tõttu, ei tea,» ütles Vseviov.

Kuidas toimub raketi valla päästmine? «Näpu nupu vastu minek ei tohiks raketti käivitada. Miks see käivitus, selle näitab uurimine. Kõik, mis puudutab lennundust ja sõjandust, on väga selgeks uuritav,» ütles Vseviov.

Ta selgitas, et raketil on enesehävitusmehanism, mis peaks raketi kahjutuks tegema, kui see hävitajalt valla eksikombel pääseb.

Vseviov usub, et teisipäeval juhtunud tööõnnetus ei tekita Hispaania hävitajatele suurt mainekahju. «Meil ei ole ühtegi põhjust hispaanlastele midagi ette heita. Koostöö on olnud nendega väga positiivne. Miks see juhtus, ei tea. Ei ole ühtegi põhust kahelda nende professionaalsuses.» 

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles