Õhuväe ülem: oleme hävitajalt väljalastud raketi 95-protsendilise tõenäosusega leidnud (34)

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Õhuväe ülem kolonel Riivo Valge ütles täna pressikonverentsil, et kaitsevägi on Hispaania hävitajalt väljalastud raketi allakukkumise koha 95-protsendilise tõenäosusega leidnud.

Valge sõnul on Järvamaal Endla looduskaitsealalt leitud plahvatuse toimumise koht. Raketi tükke ei ole seni tuvastatud. Valge sõnul on õhuväel raketi lennukoridor teada.

Plahvatusala ei ole Valge sõnul väga suur. Ta lisas, et plahvatuskoha läheduses elumaju ei ole ja tegemist on inimasustuseta alaga.

Õhuväe radarile jäi Hispaania hävitajalt väljalastud raketist jälg, kuid see ei andnud kaitseväele nii palju informatsiooni, et leida selle abil raketi täpne kukkumise koht.

Kaitseväe peastaabi ülem kindralmajor Martin Herem ütles, et kaitseministeerium paneb lähinädalatel paika töögrupi, kus osalevad kõikvõimalikud ametkonnad, kaasa arvatud majandus- ja kommunikatsiooniministeerium ning vaadatakse üle kõik protseduurid, kuidas taolised harjutused Eesti õhuruumis edaspidi toimuma hakkavad.

Valge sõnul osales eile Pangodi kohal õhuharjutusel kokku neli hävituslennukit - kaks Hispaania ja kaks Prantsuse hävitajat. «Esimene arusaamine, et midagi toimus, oli siis, kui piloot andis hoiatuse oma kaaslendajatele, et toimus viga,» rääkis Valge.

Õhuväe ülema sõnul on vääritimõistmise tõttu hakanud levima info, justkui oleks esmane info juhtunu kohta jõudnud temani alles poolteist tundi pärast raketi väljalaskmist. Valge sõnul jõudis esmane info juhtunust Eesti õhuväeni minutitega, kuid infot oli vaja kontrollida. Poolteist tundi kulus selleks, et kaitsevägi alustaks täie tõsidusega otsinguoperatsiooni.

«Õhuvägi sai juhtunust teada minutitega. Pool tundi kulus selleks, et saada aru, et info on tõene. Tunni jooksul informeerisime politseid ja päästeametit. Sealt edasi läks pool tundi omakorda selleks, et saada kinnitust, et tõesti on rakett välja lastud. Poolteist tundi on hinnanguline aeg selleni, kuni alustasime täie tõsidusega päästeoperatsiooni,» rääkis Valge.

Tagasi üles