Kas Eesti majadele on mõtet paigaldada päikesepaneele?

Sisuturundus
, reklaamartiklite toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Naps Solar Estonia

Olgugi, et päikesepaneelide paigaldamine on Eestis hoo sisse saanud, käib sellega kaasas müüte ning sageli ka väärarusaamu. Peamiselt kardetakse, et paneelide ostmine ja paigaldamine on kallis ning kogu süsteem ei tasu end ära. Paljud väidavad sedagi, et Eesti on päikesevaene riik, kus päikesepaneelid ei suuda piisavalt energiat toota, et see oleks kasumlik. Küsimusi on palju, kuid kas ka ammendavaid vastuseid?

Eestis on päikesevalgust ühes aastas keskmiselt 850-1200 tundi. Loomulikult on seda vähem, kui mõnel meie lõunanaabril. Samas, kui võrrelda seda numbrit Põhja-Saksamaaga, kus päikesepaneelide kasutamine on laialt levinud, siis päikesepaistet on nii meil kui Põhja-Saksamaal peaaegu sama palju. Miks siis Eestis kardetakse päikesepaneelide vähest tootlikkust? Tõenäoliselt seepärast, et Eestis paistab päike märtsist oktoobrini. Talvel saabub aga pimedus. Seetõttu võib tekkida küsimus: kuidas tasuvad paneelid end ära talvisel perioodil?

Tasub aga teada, et päikesepaneelidega toodetaval elektrikogusel pole pilvitu taeva ja otsese päikesevalgusega midagi pistmist. Päikesepaneelid kasutavad elektri tootmiseks päevavalgust. Seetõttu suudavad nad elektrit toota ka siis, kui päike on pilve taga või sajab vihma. Ent talvisel perioodil tuleb lühema päeva tõttu arvestada, et paneelide tootlikkus on suvise perioodiga võrreldes madalam. Ning loomulikult pole talvisel ajal päikesel ka seda jõudu, mis suvel. Seepärast on talvise ja suvise tootlikkuse vahe suur, tegelikult aga ei peaks see kedagi häirima. Nimelt ei ole vaja ju päikesepaneelidega tagada pidevat elektri tootmist. Omalaadse „akuna“ saab kasutada elektribörsi. Võrguühendusega süsteem annab ülejäägi võrku ja vajadusel saab sealt alati tagasi osta. Niimoodi toimides on võimalik suvel toodetud elekter ja arvel krediidina nähtav summa talvel kasutusele võtta.

Foto: Naps Solar Estonia
Foto: Naps Solar Estonia

Eesti tingimustes oleks parimaks lahenduseks, kui paneele saaks paigaldada lõuna suunas ja umbes 40-kraadise nurgaga maapinna suhtes. Kui näiteks katusele langevad varjud või maja ise on ehitatud ebasoodsalt, võib paneelid paigaldada ka hoone fassaadile või maapinnale või lausa ida-lääne suunas. Neid lahendusi kasutatakse veel harva, kuna maapinnale paigaldatavad paneelid nõuavad lisaruumi ja fassaadile paigaldatavad paneelid võivad rikkuda maja välisilme, kui need pole just sinna projekteeritud.

Samas on nii ühel kui teisel katusele paigaldatavate paneelide ees mitmeid eeliseid. Näiteks maapinnale paigaldatavate paneelide tootlikkus on tänu paremale jahutusele ning soodsama paigaldusnurga võimaldamisele parem. Sellise paigalduse hind aga on reeglina kallim. Fassaadile paigaldatavad paneelid ei pea jällegi olema tüüpilised sinakad või mustad kuubikud, mis on sinna justkui kogemata kinni kleebitud, vaid tänapäeval on võimalik renoveerimise või ehituse käigus paigaldada majale näiteks moodsad rõdupiirded, mis ongi juba päikesepaneelid. Tegemist on ehitisintegreeritud päikesepaneelidega. Naps Solar paigaldab neid näiteks ka päikesevarjuna akende kohale ja ka aatriumitesse klaasi asemel.

Väikesed ja keskmise suurusega süsteemid paigaldatakse peamiselt siiski hoone katusele. Siinkohal pole oluline katuse tüüp, sest paneele on võimalik paigaldada nii viil- kui lamekatusele, kivi-, plekk- või eterniitkatusele. Ainus katus, kuhu päikesepaneele paigaldada ei saa on õlgkatus. Tänapäeval võib ehitisintegreeritud päikesepaneelidest ehitada ka terve maja katuse. NAPS-i päikesepaneele saab kasutada katusekattematerjalina, kombineerides need Solrif® katusestruktuuridega. Päikesekatus on võimalik paigaldada kogu katuse ulatuses või osaliselt. Naps Solar teeb koostööd ka Toode AS-ga, kes valmistab ja paigaldab katuseid ning kui tekib mõte oma kodul katust vahetada saab neilt tellida kaks ühes teenuse – koos katuse vahetusega saab koheselt katusele lasta paigaldada ka päikesepaneelid.

Foto: Naps Solar Estonia

Need, kes kardavad kõrget hinda, siis juba mõnda aega on võimalik päikesepaneele soetada järelmaksuga ja 0 intressiga. See on lahendus kodutarbijatele, korteriühistutele ja ka väikeettevõtetele. Nimelt lõid päikesepaneele tootev Eesti firma Naps Solar ja Elektrum Eesti mõni aeg tagasi käed, mis tähendab, et Elektrum pakub klientidele 0 intressiga järelmaksu viieks aastaks, et mugavalt Naps päikesepaneele soetada. Lisaks ostab Elektrum tagasi omatarbest ülejääva elektrienergia. See tähendab, et soodsate ilmaolude korral on võimalik päikesepaneelide abil katta nii oma majapidamisele kuluv energia kui ka naabri oma.

Möödunud aasta lõpuks oli Eestis subsideeritud päikesepaneele paigaldatud ligi 900 objektil. Tänavuseks aastaks prognoositakse, et neid hooneid võiks olla juba 1250.

Copy
Tagasi üles