IDEE: Paigalda vannituba suurema remondita kuhu iganes soovid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kui oled mõelnud, et sinu kodus võiks olla lisavannituba või soovid hoopis köögi asukohta muuta, kuid löönud kõhklema, siis on see täiesti normaalne, sest töö ja rahakulu tundub liiga suur. Paljud jätavadki kõige selle kartuses oma ideed teostamata. Kuidas aga rajada WC, duśiruum, saun või köögiosa ruumi, kus puudub kanalisatsioon?

Lahenduseks on SFA minipumplad, mis võimaldavad tõepoolest rajada WC, vannitoa, sauna või mõne teise veekasutuskoha ruumidesse, mis olid siiani kasutamata või kanalisatsioonita. Näiteks saab minipumpla abil ehitada juurde vannitoa ühe- ja kahepereelamusse, korterisse või hoopis suvemajakesse. Lisaks on suureks boonuseks seegi, et ehitustööde käigus pole vaja põrandat lõhkuda ega suuri äravoolutorusid vedada. SFA purustajaga minipumpla või hallveepumba abil saab pumbata fekaali-ja reovett nii horisontaalselt kui ka vertikaalselt läbi väikese diameetriga torude eemal asuvasse kanalisatsioonivõrku, septikusse või imbväljakule. Lahenduseks on see neilegi, kel  plaan rajada lisavannituba või pesuköök näiteks keldrisse või hoopis teisele korrusele.

Heaks näiteks on üks eramaja Nõmmel, kus mõned aastad tagasi rajati keldriruumidesse saun ja duširuum, kuid toona lahendati kanalisatsioon isevoolse toruga kõrvalruumi rajatud betoonist kaevu ning sealt pumbati tühjenduspumba abil hallvesi kanalisatsioonitrassi. Peatselt hakkasid tekkima aga probleemid, kuna tühjenduspump ei suutnud kaevu tühjaks pumbata ja põhjas seisnud vesi tekitas niiskust ning eraldas ebameeldivat lõhna. Pumba müratase oli samuti häiriv ja ka pumba endaga esines probleeme. Niiskus ning ebapiisav ventilatsioon tekitas samas ruumis oleva toruarmatuuri oksüdeerumist ja kipsplaatidele hallitust. Hakati otsima lahendust. Majaomanikud otsustasid proovida SFA SaniAccess pumpa, mis paigaldati olemasolevasse kaevu.

Vana pumba asukoht.
Vana pumba asukoht. Foto: AS Hals Trading
SFA minipump olemasolevas kaevus.
SFA minipump olemasolevas kaevus. Foto: AS Hals Trading

Kuna SFA minipumplate valik on üsna suur, aitas õige tooteni jõuda ja paigaldada Heipet OÜ projektijuht Heiki Ramjalg. „Tegelikult oli pumba paigaldamine imelihtne, suurim ajakulu oli vana pumba ja sette eemaldamine. Saime kasutada olemasolevat 50 mm kanalisatsioonitoru, mille ühendasime käänikute ja ülemineku abil SFA seadmega. Äravoolu ühendasime olemasoleva 25 mm plasttoruga seadmega kaasas olnud 32 mm painduva vooliku ja klambrite abil", märgib Ramjalg. Nõmme eramu perenaise sõnul on olukord pärast pumpla paigaldamist tunduvalt parem, kuna niiskust ja lõhna pole enam tunda ning müra on samuti olematu.

Vannituba enne.
Vannituba enne. Foto: AS Hals Trading
Vannituba pärast.
Vannituba pärast. Foto: AS Hals Trading

Mõeldud on ka äriklientidele

SFA tootevalikus on lahendusi ka ärikliendile. Näiteks kasutatakse pumplaid bensiinijaamades, kaubanduskeskustes või mõnel muul rendipinnal. Sellisel juhul on seadmetel võimsamad purustajad kui eramajades kasutatavatel pumplatel. Need on mõeldud taluma ka selliseid võõrkehi, mida potist alla lasta ei tohiks – näiteks tampoonid. Kodus sääraseid pumplaid kasutada pole mõistlik, kuna nende müratase on suurem.

SFA minipumpla on lahendus ka ärikliendile.
SFA minipumpla on lahendus ka ärikliendile. Foto: AS Hals Trading

Pumplate tööpõhimõte

SFA minipumpla tööpõhimõte seisneb selles, et kui näiteks WC-s tõmmatakse vett, siis vee tase paagis tõuseb ja pumba purustusmootor hakkab automaatselt tööle. Kogu sisu purustatakse peeneks sekunditega ning juhitakse 22-32 mm torude kaudu kaugemal asuvasse kanalisatsioonivõrku. Pärast seda on minipumpla tühi ja taas kasutamisvalmis.

Kuna kogu süsteem töötab elektriga ning iga asi, millel on mootor, tekitab müra, siis võib kerkida paratamatult küsimus: ”Kas see süsteem on lärmakas?” Seadmest tekkiv müra on pea märkamatu. Lisaks paigaldatakse minipumplad elastsetele alustele, mis summutavad seadme töötamise ajal tekkiva vibratsiooni.

Millal valida purustajaga minipumpla, millal hallveepump?

Purustiga minipumpla tuleks valida juhul, kui on plaan ehitada täiendavat WC-d. Pumbas olevad lõiketerad ja kiire mootor purustab paberjäätmed ja väljaheite peeneks massiks, mis juhitakse väikese läbimõõduga torude abil kanalisatsiooni. Toru läbimõõt, mida kasutatakse, on kõigest 22, 28 või 32 mm. Ühte püsiseadmesse on, sõltuvalt mudelist, võimalik ühendada mitu heitvee allikat nagu näiteks WC, kraanikauss, duśinurk ja pesumasin. Ühe pumba külge on võimalik maksimaalselt ühendada 5 püsiseadet. Plussiks on seegi, et minipumplat saab paigaldada viimistletud tasapinnale ning mahukad renoveerimistööd jäävad ära. Kui on soov aga seade ja torud seina sisse paigaldada, siis ka see on võimalik. Seadet on võimalik kasutada edukalt nii korterelamus kui eramajas.

Hallvett tekib tavaliselt käte-, nõude- ja pesupesemise käigus ning vannis ja duši all käies. Hallveepumbad sobivad seega kohtadesse, kuhu on soov lisada kraanikauss, vann, duśinurk või pesumasin. WC rajamiseks need kindlasti ei sobi.

Paigaldus, hind ja hooldus

Kuna pumplad on paljude koduomanike jaoks veel uus nähtus, siis on tavapärane, et küsimused paigalduse, hinna ja hoolduse osas on kerged tekkima. Ehitusmeeste ja torumeeste ringkonnas pole kindlasti tegemist uudistootega, küll aga eraklientidest koduomanike seas.

Pumpla paigaldus on võimalikult lihtsaks tehtud – suuri torusid pole vaja läbi põranda või lae vedada. Pumpla paigaldusega saavad hakkama paljud, kuid mõistlik oleks kasutada siiski spetsialistide abi.

Kui keskmiselt kulub ühe vannitoa renoveerimiseks tuhandeid eurosid, siis pumpla kasuks otsustamine võib seda eelarvet tunduvalt kärpida. Kokkuhoid tekib selle arvelt, et olemasolevat põrandat, seina või lage pole vaja lõhkuda ning pumpla saab paigaldada viimistletud pinnale. Pumplaga on võimalik ühendada täiesti tavalisi kraanikausse ja WC-potte, mis ehituspoodidest saada. Küll aga on SFA tootevalikus ka WC-pott, mille sisse on juba ehitatud minipumpla. Selline variant sobib ideaalselt kasutamiseks kitsastes oludes ehk kohtades, kuhu traditsioonilist tualetipotti pole võimalik paigaldada: stuudiotesse, väikestesse ruumidesse, trepi alla. Tõenäoliselt leiab SFA tootevalikust omale sobiva lahenduse isegi kõige nõudlikum klient.

Pumplaid on kerge hooldada, sest lihtne juurdepääs minipumpla sisemusele võimaldab seadet hooldada seda kohalt eemaldamata. Esimene paneel tagab mugava juurdepääsu minipumpla lõiketerasid ümbritseva korvi piirkonda, et eemaldada juhuslikult torusse sattunud esemeid. Teise paneeli kaudu pääseb hooldustehnik elektriseadmete, samuti pumba tasemeanduri mehhanismi juurde. SFA minipumplad ei vaja regulaarselt suuri hooldustöid, küll aga tuleb iga poole aasta järel torusid puhastada kõrge kontsentratsiooniga fosforhappelahusega

Tootja info kohaselt on pumpla elutsükkel 15+ aastat ning müügijärgset hooldusteenindust pakutakse kõigis riikides, kus tooteid turustatakse. Eestis on volitatud garantiihooldusfirma HTR Support OÜ.

60 aastat kogemust

SFA minipumplate tootja SFA Group loodi 1958 aastal ning on maailma suurim sääraste sanitaarseadmete valmistaja turul, kes on pühendunud vaid minipumplate tootmisele. See tähendab, et nad on pühendunud oma toodete arendusele ja kõrge kvaliteedi hoidmisele.

Tutvu SFA minipumplate tootevalikuga SIIN

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles