Vägev! Ankrunaine Alusalu tagas Eestile Guinnessi rekordi (7)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Pyeongchangi olümpial neljanda koha saanud Saskia Alusalu pani punkti Kadrioru staadionil laupäeval stardipaugu saanud EV100 x 10 000 meetri jooksule. 100 jooksjat püstitasid uue Guinnessi rekordi 61:36.06. Tõsi, aeg on veel mitteametlik. 

Tuhande kilomeetri pikkusele teatejooksule kandideeris osalema 200 inimest, rajale lasti neist vaid pooled. Ürituse üks korraldaja Toomas Tarm ütles, et 75 protsenti rajale pääsenutest on Eesti kiiremad jooksjad, veerand jooksjatest olid Eesti silmapaistavad inimesed erinevatelt elualadelt. 

Avavahetus usaldati kultuuriminister Indrek Saarele, kes läbis vahetuse umbkaudu 45 minutiga. Tarmu sõnul oli eesmärgiks, et jooksjate keskmine vahetuse aeg tuleks umbes 38 minuti kanti. «Siis on kindel, et teeme rekordi,» ütles ta.

Kadriorus toimunud rekordiürituse eesmärgiks oli võetud Inglismaal püstitatud tulemuse 64:36.22 ületamine ja seda edestati 2. juuli õhtul pärast Raio Piiroja poolt joostud 74. vahetust 2 tunni ja 30 minutiga. Ka viimane päev oli edukas, kui mitteametlikku aega edestati suisa ligi kolme tunniga, sest Alusalu tõi võistkonna finišisse ajaga 61:36.06.

«Hoolimata ilmast ja kõigest muust tuli keskmine vahetuse aeg lausa 37 minuti peale, väga võimas!» ütles pikamaajooksja Toomas Tarm.

«Ega see kerge ei olnud tõesti!» ütles Pyeongchangi olümpial neljanda koha saanud Saskia Alusalu. Soojas vihmasajus jooksnud Alusalu tõdes, et eelistanuks kümne kilomeetri pikkust distantsi läbida uiskudel ja jäähallis, sest kiiruisutaja treeningplaan üldiselt jooksutrenne ette ei näe. «Pigem teeme jalgrattasõitu ja ujumist,» ütles kümme kilomeetrit 47 minutiga läbinud olümpiasangar.  

Teiste seas tuli jooksma ka sõudmise kahekordne olümpiahõbe ja maailmameister Jüri Jaanson, sõudmise olümpiapronks Allar Raja, suusatajad Raido Ränkel, Karel Tammjärv ja Andreas Veerpalu. Sellest seltskonnast oli kiireim Ränkel, kiireima ajaga läbis distantsi Raido Mitt ajaga 31.37. Vaata kõigi jooksjate vaheaegu SIIT.

Kolm ööpäeva vältavale rekordiüritusele pääses osalema vaid 100 inimest, jooksma kandideeris pea 200 huvilist. Jooksma tulid paljud tippsportlased - lisaks Alusalule sõudja Allar Raja, suusatajad Raido Ränkel, Karel Tammjärv ja Andreas Veerpalu, olümpiahõbe Jüri Jaanson ning paljud teised väljapaistvad inimesed muudelt elualadelt.

Kommentaarid (7)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles