Eesti kaotas Kreekale suurelt, aga suutis pakkuda mõned ilusad momendid (2)

Postimees Sport
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti – Kreeka MM-valikmäng kulges enamvähem oodatud võtmes – külaliste võidus ei tekkinud hetkekski kahtlust, aga esimese kolme veerandaja jooksul ahnelt tegutsenud Eesti meeskond kasutas selgelt kõrgemat sportlikku taset eviva Kreeka kerge hajevil oleku ära, rõõmustades publikut nii mõnegi ilusa momendiga.

Kristian Kullamäe 2+1 esimese veerandaja keskel (tegi seisuks 9:9), Maik-Kalev Kotsari vaheltlõige ja korv veidi hiljem (13:12), Sander Raieste kaugvise teise veerandaja lõpus (27:33), sama mehe alley-oop Siim-Sander Vene söödust kolmanda veerandaja keskel (45:51) ja Kullamäe rünnakusireeniga tabanud kolmene (48:55) olid mõned hetked, mille peale pealtvaatajad südamest hõiskasid.

Muidugi sai vastukaaluks seada märksa suurema portsu ebaõnnestumisi (pallikaotused, valesöödud, puterdamised, möödavisked vabadelt kohtadelt, suur kaotus viimasel veerandajal jms), aga puudub põhjus heita publikule ette keskendumist positiivsele olukorras, kus tasemelt selgelt tugevam Kreeka pingutas täpselt nii palju kui vaja ja sportlik pinge seetõttu kasin. Külalised hoidsid probleemideta teise veerandaja alguses sisse tehtud kuni kümnepunktilist vahet. Viimasel veerandajal moodustus aga Eesti väsimusest ja Kreeka tõestamistahtest kokteil, mille tulemusel võitsid külalised viimased 10 minutit 22:8 ning kogu kohtumise ülekaalukalt 78:56.

Peatreener Tiit Sokk andis mänguaega 11-le mehele, kellest üheksa tegid ka skoori. Eesti edukaim oli Raieste 14 punktiga. Valikgrupi täiseduga lõpetanud Kreeka parimana viskas Thanasis Antetokounmpo 18 punkti.

Ent õhtu tõi hea uudise: Eesti meeskond pääses vaatamata kaotusele MM-valiksarjas järgmisse faasi, kus Euroopa 24 paremat koondist selgitavad välja 12 MM-finaalturniiripääsme omanikud. See selgus pärast õhtust kohtumist Suurbritannia – Iisrael, mille Iisrael võitis 67:59. Eesti vajas tollest mängust Iisraeli võitu või Suurbritannia vähemalt 22-punktilist võitu.

* * *

Maik-Kalev Kotsari vastaseks tsentris oli 2015. aastal Madridi Realiga Euroliiga võitnud Kreeka 34-aastane vanameister Ioannis Bourousis. Kui võistlusmängus polnud Kotsar varem nii kõva tasemega mehega üks-ühele vastamisi olnud, siis trennis küll. «Näiteks ülikoolis olen mänginud viis viie vastu nii, et Michael Beasley (hetkel New York Knicksi ridadesse kuuluv ääremängija - toim) ja sellised mehed on platsil olnud. Kogemust nende vastu natuke on, aga ikka väga kõva mängumees oli Bourousis,» sõnas Kotsar.

Kohtumise kuuendal minutil nägi omapärast episoodi, kui pärast võitlust lahtise palli pärast sõnas Bourousis keskväljal Kotsarile midagi väikese naeratuse saatel. «Teema oli see, et kellest pall auti läks (kohtunikud andsid palli Kreekale - toim). Ta tunnistas mulle üles, et tema puutus viimasena!»

Koondiseperioodiga jäi Kotsar enda vaatevinklist rahule. «Oli väga hea tsükkel. Sain palju kogemusi ja õppida uute meestega koos mängima. Väga hea vaheldus tavahooajale,» sõnas Põhja-Carolina ülikooli meeskonda kuuluv korvpallur.

* * *

Tiit Sokk: visketabavus jääb kripeldama

Eesti korvpallikoondise peatreener Tiit Sokk tõdes pärast MM-valikmängus Kreeka käest saadud 56:78 kaotust, et peamise asjana jääb kripeldama kaugvisete kehv tabavus. Samas meeskonnale ta etteheiteid tegema ei kippunud. Tulevikustrateegia osas jäi Sokk väga napisõnaliseks.

«Soomlased mängisid täiesti erinevalt. See läks halvasti, sest kontrollkohtumistest saime valikmängudesse suhteliselt vähe kaasa võtta. Kreeka on tark võistkond ja ükskõik, mida me proovisime, siis nad jagasid selle lahti. Eriti tsentri Ioannis Bourousise poole pealt.

Mänguliselt oli kõik okei. Mõned asjad läksid viltu, aga perfektset mängu ei näegi. Mis jääb kripeldama, on visketabavus – Eesti koondis pole vist mitte kunagi mänginud kohtumist, kus kolmepunktivisete tabavus on kõigest 20% (4/20),» sõnas Sokk.

Kas Sokk läheb samasuguse noore koosseisuga lahingusse ka sügisestel valikmängudel, ei osanud peatreener pärast lõpuvilet öelda. «Ei tea, mida keegi teeb ja kus on. Aga igal juhul arvan, et need mängud olid positiivsed, sest poisid vajavad kokkumängu. Korvpall on meeskondlik ja kõik asjad ei hakka kohe väga kiiresti toimima.»

* * *

Postimehe otseblogi kohtumisest:

Mängu eelvaade

Eesti ja Kreeka kohtumine on selle valiksarja esimese ringi viimane kohtumine mõlemale võistkonnale. Eesti koondisel on siiani valiksarjas kirjas kolm võitu ja kaks kaotust, samal ajal kui Kreekal on kirjas viis võitu, millega on edasipääs juba kindlustatud.

Kuigi Kreeka koondis on kindlasti alagrupi kõige tugevam vastane, kellele Eesti koondis kaotas veebruaris 87:75. Samas on eestlased kodus siiani mänginud väga edukalt: Suurbritannia koondist võideti 73:70, Iisraeli koondis alistati seisuga 78:62.

Kreeka koondises on tõstnud tänavu sarnaselt meiega – tõsi, veidi teisel tasemel – pead mitu noort talenti, kes paari vanameistri ja NBA tähe Giannis Antetokounmpo puudumisel oma võimaluse hiilgavalt ära on kasutanud. Reedeses viienda vooru kohtumises alistati võõrsil Iisrael suisa 96:78.

«Iisraeli lõid nad tõesti pihuks ja põrmuks,» tõdes enne kohtumist toimunud treeningul Eesti koondise abitreener Alar Varrak. «Iisrael mängis kodus täismaja ees, aga Kreeka oli lihtsalt liiga hea. Juba kolmanda veerandi järel oli vahe 20 punkti ja mäng tehtud. Ma ütleks, et tänane Kreeka koondis mängib meeskondlikumalt kui varasem staaridest kubisev punt. Nad tegutsesid Iisraeli vastu äärmiselt distsiplineeritult. Ja keegi ei langenud ansamblist välja.»

Eesti meeskonna koosseisu peaks naasma vigastusest paranenud ääremängija Kregor Hermet, mis tähendab seda, et treenerid peavad kellegi 13 mehest koosseisust välja jätma.

Kuna Eesti võiduvõimalused Kreeka vastu on minimaalsed, tuleb korvpallisõpradel meie mängu järel ilmselt asuda jälgima Suurbritannia ja Iisraeli kohtumist. Juhul kui Eesti kaotab Kreekale, viib meid edasi järgmisse ringi Iisraeli ükskõik milline võit või Suurbritannia vähemalt 22-punktiline võit.

Suurbritannia ja Iisraeli kohtumine algab meie aja järgi kell 21.30.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles