Tallinna Sadama aktsia hüppas kauplemise alguses üle kahe euro (7)

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tallinna Sadama aktsia hüppas börsidebüüdi alguses alghinna 1,7 euro pealt üle 2 euro.

«Tänane päev on ajalooline ka Tallinna börsile, sest üle pika aja läheb jälle börsile üks Eesti riigiettevõte, viimati juhtus see 1999. aastal,» märkis Tallinna Sadama börsidebüüdi sisse juhatanud Marko Matvere, viidates Eesti Telekomi börsile minekule.

«Ma loodan, et Tallinna sadama aktsia hakkab olema laineharjal ja pärituules,» ütles Tallinna Sadama börsikella helistamise eel peaminister Jüri Ratas. 

«Kui Telekomi puhul oli 8000 märkijat, siis nüüd oli 14 000. See näitab, et Eesti rahval on rohkem julgust ja raha,» sõnas Tallinna Sadama juht Valdo Kalm. Ta lisas, et jaepool oli Tallinna Sadama puhul kindlasti võimsam, kui oli Eesti Telekomil.

Ta ütles, et ettevõte teeb kõik endast oleneva, et võimalikult hästi oma dividendipoliitikast kinni pidada ning võimalikult kõrget dividendi maksta. Viimase kümne aasta jooksul on ettevõte maksnud keskmiselt 28 miljonit eurot dividende. Kasvu tõukab tagant ennekõike kuriisiäri, kuigi ka kaubavahetuses on Kalmu sõnul kindlasti tuleviku mõttes palju potentsiaali.

«Ma arvan, et tähistamiseks on kindlasti põhjust. Mul on tänaseni raske uskuda, et Tallinna Sadam lähebki kohe börsile,» ütles Nasdaq Tallinna juht Kaarel Ots. Ta märkis, et kui vaadata, mis on peamised argumendid, mis toetavad ettevõtete minekut börsile, siis üks neist on, et see on parim viis Eesti inimestel rääkida kaasa siinsete riigiettevõtete, kes on ka ühed suuremad ettevõtted Eestis, käekäigule.

«Meil pole kunagi olnud nii palju raha, kui Eestis praegu on,» lisas ta. Ka võimaldab riigiettevõtte börsile minek teha siinseid ettevõtteid välisinvestoritele nähtavamaks. «Kui me vaatame, kuidas läks selle IPOga, siis ma ütleks, et kolmest kolm: uued kontod, uued investorid ja huvi välismaalt,» sõnas Ots.

Ka aitab Tallinna börsi juhi sõnul börsile tulek ettevõtte oluliselt läbipaistvamaks. «See on osa avalikust ettevõttest. Nii see on ja nii see peabki olema,» lisas Tallinna Sadama juht Valdo Kalm. 

Tallinna börsi juht Kaarel Ots avaldas veendumust, et järgmine riigiettevõte jõuab börsile juba järgmisel aastal. Vanasadama jahisadamas toimunud Tallinna Sadama börsikella helistamisele aitasid häälekalt kaasa ka lähedal asunud laevad.

Kauplemise esimestel minutitel tõusis 1,7 euro tasemelt alanud aktsia hind 2,05 euroni. Sellega hüppas aktsiahind viiendiku võrra (20,6 protsenti) üles. Tallinna Sadam on kõige suurema investorite arvuga ettevõte Tallinna börsil.

AS Tallinna Sadam avalikustas 25. mail aktsiate esmase pakkumise prospekti, mille kohaselt said Eesti jaeinvestorid ning Eesti ja rahvusvahelised institutsionaalsed investorid ettevõtte aktsiaid märkida ajavahemikul 25. maist kuni 6. juunini.

Koos aktsiate esmase pakkumise prospekti avaldusega esitas Tallinna Sadam noteerimisavalduse ettevõtte aktsiate noteerimiseks Nasdaqi Tallinna börsil.

ASi Tallinn Sadam aktsiate esmasest avalikust pakkumisest võttis osa 13 723 Eesti jaeinvestorit ja 102 kutselist investorit; nõudlus aktsiate järele ületas pakkumise enam kui kolmekordselt. Täna börsidebüüdi tegeva aktsia lõplikuks hinnaks kinnitati 1,70 eurot.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles