Postimehe aruanne: Leedu pandi kotti. Nüüd edasi, Riiga, Lätit vallutama!

Ott Järvela
, Rakvere
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Rakvere staadionile kogunenud 1460 pealtvaatajat skandeeris Eesti – Leedu kohtumise viimased 15 minutit pea katkematult «Me lähme Riiga võidu järele!», sest Sinisärkide 2:0 eduseis tähendas, et laupäeval avaneb Eestil Riias võimalus Balti turniiri karikas 80-aastase pausi järel koju tuua.

Lõpuminutitel ootamatusi ei juhtunud – Leedu vastupanu oli pea olematu ning võit tüüriti kindlalt sadamasse. Postimehe märkmed kohtumisest on järgmised:

Võidu lätted asuvad Mustamäel. Just ühel Mustamäel, Kaja kino taga asunud auklikul koolistaadionil lihviti umbes 20 aastat tagasi koostööd, mis viis Eesti eile 1:0 juhtima. Värava autor Henrik Ojamaa ja talle osava seinasöödu andnud Henri Anier on lapsepõlvesõbrad, kes alustasid teed tippjalgpalli praeguse koondise peatreeneri Martin Reimi isa Olevi juhendamisel.

A-koondises mängisid Ojamaa ja Anier esimest korda koos 2013. aasta sügisel Lillekülas, kui Eesti tegi Hollandile mälestusväärse 2:2 viigi. Rahvusmeeskonna ründeduot neist toona siiski ei kujunenud, sest mõlema mehe klubikarjäär kulges seejärel rohkem või vähem konarlikult. Kuni mullu suvel siirdus Anier Soome kõrgliigasse FC Lahtisse ning sügisel liitus Ojamaa Horvaatia esiliigatiimi HNK Goricaga.

Ei midagi glamuurset, aga ometigi tabasid lapsepõlvesõbrad täkkesse – pika ekslemise järel maanduti klubis, kus neid usaldati, anti mänguaega ja kasutati eelistatud rollis. Mõlema edurivimehe enesekindlus alustas jõudsat tõusu, mille tulemust nägime 23. minutil. Keskkaitsja Nikita Baranov andis jõulise vaheltlõike järel söödu Ojamaale, kes mängis seina Anieriga, pääses Leedu puurivahiga silmitsi ja realiseeris kindlalt. Kaua tehtud, kaunikene, võis tõdeda, sest tegu oli 28. korda Eestit esindanud Ojamaa esimese koondiseväravaga.

Kui eile ka Eesti teisele väravale resultatiivse söödu andnud ning kogu platsil viibitud 62 minuti jooksul tipuründaja ülesandeid eeskujulikult täitnud Anier on kogu aeg Reimi valikusse kuulunud (ja eelmise seitsme koondisemänguga neli väravat löönud), siis aastase pausi järel koondisekutse pälvinud Ojamaa eilne tabamus ja esitus tähendavad, et kui sügisel algavad mängud Rahvuste liiga punktidele, on Reimil keeruline leida põhjust, miks Ojamaale koondisekutset mitte saata.

Ja põhjus pole sugugi selles, et Eesti rekordinternatsionaali Reim enda esimesed pallilahingud toimusid neil samadel Mustamäe koolistaadionitel.

Foto vasakus alumises nurgas fännide tänuplakat Konstantin Vassiljevile.
Foto vasakus alumises nurgas fännide tänuplakat Konstantin Vassiljevile. Foto: Tairo Lutter

Vassiljev 102. Mullu oktoobris pidanuks 2011. aasta sügisel sündinud Eesti jalgpalliime – pääs EM-valiksarja play-off’i – ühe peamisel autoril Konstantin Vassiljevil täituma 100 koondisemängu, aga vigastus lükkas piduliku sündmuse edasi. Kolmekohaliseks muutus number hoopis märtsis Jerevanis, kus mängiti Armeeniaga.

Eesti fännide sügisel valmistatud suur plakat «Kostja, ole 100 korda tänatud!» läks seega hapuks. Aga natuke meistritööd tegi plakatil 100-st numbri 102 ja Kostja sai fännide poolt tänatud. Ning vast ka kannustust edaspidiseks, sest kuigi eilse teise värava autor Mattias Käit on tõusnud poolkaitseliinis Eesti tähtsaimaks mängijaks, on Vassiljevilgi veel koondisele kindlasti rohkesti anda.

Eesti väravas tegi nullimängu Sergei Lepmets.
Eesti väravas tegi nullimängu Sergei Lepmets. Foto: Tairo Lutter

Lepmetsa mehetegu. 2012. aastal oli toona Rumeenias profijalgpalli mänginud väravavaht Sergei Lepmets teeninud just oma esimese koondisekutse, kui sattus purjuspäi ööklubis kaklusesse, kus murdis jalaluu. Koondisel oli muidugi kriips peal ning 2014. aasta lõpus paistis, et ka tippjalgpallil, kui Lepmets taandus pärast Narva Transis veedetud aastat Eesti teise liigasse amatöörjalgpalli mängima.

2016 alguses liitus ta aga FC Levadiaga ning mängib kolmandat hooaega järjest kindlalt. Briljantne esitus hiljutises Eesti karikafinaalis FC Flora vastu tõi koondisekutse ning eile õigustas Lepmets peatreener Reimi usaldust täielikult. 35. minutil küpsetasid Madis Vihmann ja Karol Mets piruka, mille tulemusel pääses Fedor Cernych Eesti väravavahiga silmitsi, aga üks-üks olukorras jäi peale Lepmets. Väga tähtis moment, sest mõni minut hiljem viis Mattias Käit Eesti 2:0 juhtima.

Reimi sahtlisse laekus mitu avaldust. Esmaspäeval märkis Reim, et need, kellele anti märtsis toimunud Kaukaasia-turneel võimalus esitada avaldus edaspidigi Eesti koondise kutsete saamiseks, jätsid tolle kasutamata. Leedu-kohtumisega laekus aga Reimi sahtlisse mitu avaldust. Ojamaad sai juba mainitud, aga hea esituse tegi teisel äärel ka kahe-aastase pausi järel koondises olnud Sander Puri.

Samuti näitas end uuest, hoopis arukamast küljest talvel Nõmme Kaljust lahkunud ja FC Lahtisse Anieri klubikaaslaseks siirdunud Artjom Dmitrijev. Lepmets ei pretendeeri küll esikinda kohale, aga tal on edaspidi head võimalused pääseda koondisekutse pälviva kolme väravavahi sekka.

Kahe-aastase pausi järel koondises mänginud Sander Puri partii oli soliidne.
Kahe-aastase pausi järel koondises mänginud Sander Puri partii oli soliidne. Foto: Tairo Lutter

Võidu võti võib asuda Vilniuses. Eesti koondis kohtub nüüd laupäeval Riias Läti koondisega. Võidu korral on Balti karikas esimest korda pärast 1938. aastat meie jagu, kaotuse puhul on šansid teoreetilised, aga viigi puhul jääb kõik lahtiseks. Sel juhul selguks Balti turniiri võitja järgmisel teisipäeval Vilniuses peetava Leedu – Läti kohtumises. Viik või Leedu võit annaks esikoha Eestile, Läti võidu puhul sõltuks kõik väravate vahest või väravate arvust.

Seega nüüd ei midagi muud, kui edasi, Riiga, Lätit vallutama!

***

Koondisekarjääri esimese värava löönud Henrik Ojamaa: «Väga tore hetk. Saime rahvale rõõmu pakkuda ja võtsime väga tähtsa mängu - nüüd saame laupäeval võidelda turniiri esikoha nimel. Minu väravast väga suur osa läheb Henrile, et ta nägi seda söötu ja liikumist. Teame teineteist väga hästi, esimest korda mängisime koos vast 20 aastat tagasi.

Ei ütleks, et sellepärast mängudele teistmoodi lähenesin, et polnud seni koondise kasuks väravat löönud. Suurema osa ajast olen ju klubi juures ja seal on teised mängud. Ning koondises olles on eesmärk mänge mänge võita, mitte enda väravate üle muretseda. Kergendus ei olnud. Lihtsalt hea meel värava üle, nagu alati.»

***

Enne mängu:

Koondisesse on kutsutud ka potentsiaalne debütant, kui nimekirjast leiab Tallinna FCI Levadia väravavahi Sergei Lepmetsa. Avamängus Leedu vastu saavad koondist aidata ka Soomes Lahti ridades mängivad Henri Anier ja Artjom Dmitrijev, kes liituvad pärast Balti turniiri avamängu taas oma koduklubiga. Väravavaht Matvei Igonen liitub koondisega Läti – Eesti mänguks.

Seoses vigastusega ei ole koondise nimekirjas Taijo Teniste ja Enar Jääger, ülekoormuse tõttu jääb eemale Ken Kallaste. Ragnar Klavan jääb kõrvale seoses pikaajalise terviseprobleemiga, mille ravimist ta alustab kohe pärast klubihooaja lõppu. Kuna tegemist ei ole FIFA rahvusvahelise mängude aknaga, siis jääb mitu meest (Siim Luts, Mihkel Aksalu, Marko Meerits, Ats Purje) eemale seoses kohustustega koduklubis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles