Video: Allan Dorbekust Alar Varrakuni ehk Kalevi üheksa meistritiitlit kümnenda ootuses

Postimees Sport
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kalev/Cramo korvpalliklubi asub täna jahtima klubi kümnendat Eesti meistritiitlit. Meeskond on sel puhul valmistanud video üheksast eelnevast triumfist, mida hea meelega ka oma lugejatega jagame.

1998.aasta sügisel korvpalli meistriliigaga liitunud klubi jaoks oli algus kõike muud kui hiilgav. Esimesel hooajal Canon/ENM ja seejärel Ehitustööriista nime all mänginud meeskond kaotas oma esimesest sajast mängust koguni 88. Alles kuues hooaeg Meistriliigas tõi esimesed loodetud tulemused, kui põhiturniiril saadi neljas ja lõppkokkuvõttes viies koht.

Hooaeg 2004/2005 pani alguse tänaseni kestvale dünastiale. Allan Dorbeki juhendamisel võitles Ehitustööriist üllatuslikult play-off'iks välja kõrgeima asetuse ning tuli 29. mail 2005 esmakordselt klubi ajaloos Eesti meistriks, kui Saku suurhallis alistati täismaja ees TÜ/Rock 66:55 (mängudega 4:3). Howard Frier, Rait Keerles, Veljo Vares, Tanel Kaljula ja Victor Gonzalez kirjutati kuldsete tähtedega klubi ajalukku.

Aasta hiljem, juba BC Kalev/Cramo nime all ja seekord Aivar Kuusmaa juhendamisel suudeti saavutust korrata. Seegi kord saadi suurimast rivaalist jagu 4:3, kuigi kaks esimest mängu kodus kaotati. Seejuures võideti nii viies kui seitsmes mäng kodusaalis numbritega 69:68 – viies mäng Howard Frieri viimase sekundi viskest. Frier kõrvuti hiilgava tsentri James Williamsiga (finaali MVP) olidki selle hooaja suurimad tähed, kuid meistriks krooniti ka näiteks Andre Pärn ja Ardo Ärmpalu.

Järgmist tiitlit tuli oodata, sest aastatel 2007 ja 2008 võitsid väärtuslikema tiitli Eesti korvpallis tartlased. 2009. aasta 1. juunil krooniti Kalev kolmandat korda Eesti meistriks, kui Nenad Vucinici juhendamisel alistati TÜ/Rock 4:2 – selle hooaja tähed olid John Linehan, Nate Fox, Kristjan Kangur ja Gregor Arbet, aga ka oma esimese meistritiitli võitnud Tanel Sokk ning selle klubi ridades oma ainsa tiitlini jõudnud Eesti meistriliiga kõigi aegade skoorikuningas Valmo Kriisa.

Aastatel 2011 kuni 2014 polnud Kalev/Cramole koduses korvpallis vastast, vähemalt mitte kevadeti. Kui põhiturniiridel suutsid tartlased kokkuvõttes isegi peale jääda (nelja hooaja summas 9:7), siis kõik neli finaalseeriat lõppesid 4:0 Kalevile. Seejuures 16 mängust vaid kuues jäi vahe alla kümne punkti. Aivar Kuusmaa ja Alar Varraku valitsusaja säravaimad mängumehed olid Armands Škele, Bamba Fall, Vlad Moldoveanu, Frank Elegar, Rain Veideman ja muidugi kahel korral finaalseeria MVPks tunnistatud Tanel Sokk.

Kaheksas ja üheksas meistritiitel tulid taas kindlalt ja peatreenerina nüüd juba neljakordseks meistriks kroonitud Alar Varraku juhendamisel. Aastal 2016 löödi TÜ/Rocki 4:1 (MVP – Rolands Freimanis) ja mullu kevadel üllatajat Rapla Avist 4:0 (MVP – Branko Mirkovic).

Üheksast meistritiitlist neli on klubile peatreenerina toonud Alar Varrak, kolm Aivar Kuusmaa, ühe Allan Dorbek ja Nenad Vucinic. Mängijatest on Gregor Arbet võitnud Kalev/Cramo särgis kuus, Rait Keerles ja Tanel Sokk viis, Gert Dorbek ja Reimo Tamm neli kulda. Kokku on Kalev/Cramo (Ehitustööriista) särgis Eesti meistriks kroonitud 64 erinevat mängijat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles