Video: Jaan Malin esitab Tartu raeplatsil 100 päeva luuletusi (1)

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kirjanik ja kultuurikorraldaja Jaan Malin alustas 1. mail Tartu raeplatsil luuletuste esitamist ja kavatseb seda teha 15. augustini eranditult igal päeval, kui ta Tartus viibib. Nii koguneb luuletustega pikitud päevi 100.

30. aprilli Tartu Postimehe kultuuriküljel oli lühiuudises kirjas, et Jaan Malin kavatseb ette lugeda eeskätt ma loomingut. Vahepeal on ta aga saanud hüva nõu, et parem oleks nii, kui ta loeks ette ikkagi rohkem teiste eesti kirjanike poeesiat.

Luulelugemine algab raeplatsil vahetult pärast keskpäevast kellamängu ja kestab 10–15 minutit. Kui Malin mõnel päeval puudub, loeb tema eest keegi teine. Luulet loetakse Suudlevate Tudengite juures, kuid vihma korral kangialuses, mis viib raeplatsilt Poe 8 ja 10 hoovi.

Täna, luulelugemise sajapäevase maratoni neljandal päeval, tuligi Malinil minna tagavaraesituskoha juurde, sest purskkaevu kõrvale sõitis just samaks ajaks rahvamuusikutega buss. Malinit rahvalikud pillilood kangialuse lähedal ei seganud.

Ta pani ratastel kohvri suuruse valjuhääldi käima ja esitas, mikrofon suu juures, rahulikult moel Hannes Varblase kogumikust «Teise üksinduse aegu» kolm, Ivar Silla raamatust «Heinakõrred» kaks ja Triin Soometsa kogumikust «Valitud omadused» ühe, kuid see-eest hästi pika luuletuse. Autoritega oli Malini sõnul kõik kooskõlastatud.

Laupäeval tahab Malin rõõmutseda raeplatsil Marie Underi ja Ellen Niidu luuletuste seltsis, kui ta ainult nende autoriõiguste valdajailt saab loa. «Otsustasin, et üks kord nädalas piinan kuulajaid enese loominguga. Võibolla pühapäeval ongi selleks hetk,» märkis ta.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles