INTERAKTIIVNE GRAAFIK: Õppus ministeeriumis, pantvangidraama ning ohtralt kontrollpunkte üle Eesti (1)

Anna Ploompuu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
  • Enim kontrollpunkte Lõuna-Eestis
  • Kasutatakse paukpadruneid ja lõhkepakette
  • Igapäevastele sündmustele reageerimine ei ole pärsitud

Tänavune suurõppus Siil on eriti mahukas ka politsei- ja piirivalveameti jaoks, liiklejatel tuleb arvestada paljude kontrollpunktidega üle Eesti. 

Enam kui 500 politseinikku ja piirivalvurit on õppusega 2.-6. maini õppusega seotud, suuremad tegevused toimuvad 4.-6. maini. ​Politsei kinnitab, et suurõppuse Siil ajal on õppusteväliste patrullide arv Eestis sama ehk igapäevastele sündmustele reageerimine ei ole pärsitud. Õppuse ajal toimuvad ka reidid ning liiklusrikkujatel on suurem tõenäosus vahele jääda. «Teostatakse suuremas mahus liiklusjärelevalvet ning on rohkem õppusel osalevaid patrulle. Kuigi on õppus, siis tööd tehakse reaalselt,» vahendab politsei. 

Järgnevalt on välja toodud suuremad politseisündmused üle Eesti.

Tallinn

Reedel, 4. mai pärastlõunal kell 15 toimub õppus Tallinna kesklinnas Sakala tänaval kaitseministeeriumi juures. Seetõttu suletakse orienteeruvalt kella 14.45 ajal liikluseks Sakala tänav alates Kentmanni tänavast kuni Estonia puiesteeni ning Krooni tänav Rävala puiesteest Sakala tänavani. Kentmanni tänav suletakse Estonia puiesteest Rävala Puiesteeni. Liiklus avatakse kella 17 ajal. Estonia ja Rävala puiestee ning Teatri väljak jäävad liiklusele avatuks, nagu ka Solarise keskuse parkla väljasõit.

Video õppuselt:

Fotod õppuselt: 

Reede hilisõhtul harjutavad politsei- ja piirivalveamet ja kaitseliit koostööd objektikaitsel politsei- ja piirivalveameti Pärnu maanteel asuva peamaja juures.

Keila, Harjumaa

Keilasse tulevad 4. mai õhtul kella 20st kuni 5. mai kella 12ni kontrollpunktid ja läbilaske punktid, kus küll käib õppus, kuid sõidukeid kontrollitakse reaalselt. Kokku tuleb Keila linna piirile 6 kontrollposti.

«Tuleb olla tähelepanelik liiklusmärkide ja infotahvlite osas ning autoga liikuvad inimesed võiksid sõitmisel arvestada natuke suurema ajakuluga.»

Keilas ja ka mujal näeb politseinikke ja kaitseliitlaste ühispatrulle. Harjutatakse, kuidas saaks teoorias kaitseliitlane politseinikku toetada. Samas pole igapäevases situatsioonis ja ka õppuse ajal kaitseliitlastel neid õigusi, mis politseinikel.

Suurim harjutus Keilas toimub laupäeva, 5. mai hommikul linnavalitsuse juures. Jumindal toimuv harjutus ei tohiks inimesi segada.

Põhja prefektuuri kriisireguleerija Urmas Krull:

«Proovime õppuse läbi viia nõnda, et segame tavainimesi võimalikult vähe. Kuid üle Eesti on palju kontrollpunkte ning nende juures on kiiruspiirangud. Meie eesmärk on, et mäng ja reaalsus oleks selgelt eristatavad. Kui inimene vajab abi, siis tuleb jätkuvalt helistada 112 ning operatiivteenistused tulevad appi.»

Foto: Mailiis Ollino

Tartu

Suurõppusel Siil osalevate politseinike kõige mahukamad tegevused on planeeritud Tartusse. Seetõttu võib sel nädalavahetusel näha Tartu südalinnas politsei ja kaitseliidu ühispatrulle.

«Patrullid on planeeritud piirkondadesse, kus politseil on tavapäraselt rohkem tööd ning eeldatavasti pakuvad «siniste» ja «roheliste» ühispatrullid selleks ajaks nendesse piirkondadesse ka enam turvatunnet,» edastas PPA pressiesindaja Seiko Kuik

Lisaks mängitakse Tartus läbi mitu kriitilist vahejuhtumit, mis nõuavad tavapärasemast suuremate jõudude reageerimist sündmuskohale. Näiteks tuleb politseinikel ja kaitseliitlastel lahendada pantvangiolukord, kus ajasurve kõrval pakub väljakutset ka hoone asukoht ning selle strateegiline tähtsus riigile ja selle inimestele. Politsei teatel on liikvel ka grupp kaitseväelasi. Muuhulgas tuleb õppusel osalejatel reageerida vahejuhtumitele, mis on seotud näiteks relvastatud ohtlike kurjategijate kahjutuks tegemise, ka evakuatsiooni korraldamise, ohvriterohke liiklusõnnetuse sündmuskohal abivajajate abistamisega ja palju muu sarnasega. 

Väike-Maarja

6. mail orienteeruvalt kella 8.30 kuni 15ni toimub suurem osa tegevustest Väike-Maarja ümbruses ja seal asuvas päästekolledžis. Sealkandis liiklejatel palutakse arvestada liikluskorralduste muudatustega ning järgida politseinikke korraldusi. «Kasutatakse imitatsioonivahendeid (paukpadruneid ja lõhkepakette), mis võivad tekitada häirivat müra. Soovitame mürapelglikud koduloomad hoida võimalusel siseruumides.»

Pärnu

Pärnus toimuvad reaalsed tegevused ka prefektuuri maja ümbruses, näiteks üle tee asuval endises kutsehariduskeskuses. Harjutused Pärnu linnas Rääma piirkonnas ja kesklinnas.

Maastikuotsingud Eesti-Läti piiril

5.-6. mail toimuvad Eesti-Läti piiril maastikuotsingud.

Kontrollpunktid üle Eesti

Reedel, 4. mail on kontrollpostid Pärnumaal ja Hiiumaal.

Laupäeval, 5. mail on Raplamaal, Hiiumaal, Saaremaal ja Pärnumaal kontrollpostid, kus võib näha kaitseliidu ja politsei ühispatrulle. Nendes punktides kontrollitakse vaid õppuse vastasmängijaid. 

Alates reede õhtust seatakse Lõuna-Eesti eri paikadesse üles hulk kontrollpunkte, kuhu koondub sadu politseinikke ja kaitseliitlasi, kelle eesmärgiks on põhjalikult kontrollida sõidukijuhte, kaasreisijaid ja sõidukeid. «Õppuse stsenaariumi järgi saadetakse kontrollpunktidesse jooksvalt ka vastumängijaid, kelle ülesandeks on politseinike ja kaitseliitlaste oskuste ja tähelepanuvõime proovile panemine,»

Lõuna-Eestis enim kontrollpunkte

Viljandimaa: 6 kontrollposti

Põlvamaa: 8 kontrollposti

Võrumaa: 8 kontrollposti

Valgamaa: 8 kontrollposti

Tartumaa: 5 kontrollposti

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles