Järelvaadatav: avalik loeng «Džihaad ja terror Põhja-Euroopas: mida saaks Eesti õppida teiste vigadest?» (5)

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Džihadistid.
Džihadistid. Foto: SCANPIX

Tartu Ülikoolis toimus täna püha sõja uurija ja sõjaväelase Atte Kaleva avalik loeng «Džihaad ja terror Põhja-Euroopas: mida saaks Eesti õppida teiste vigadest?».

Toimumiskoht oli Tartu Ülikooli (TÜ) Jakobi 2 ringauditoorium (keemiaring), algusega kell 14.15.  

Loeng oli inglise keeles. Postimees tegi sündmusest otseülekande ja see on eestikeelse sünkroontõlkega. Järgnes paneeldiskussioon, kus osalesid Atte Kaleva, TÜ orientalistika dotsent Märt Läänemets ja TÜ islamistika lektor Elo Süld. Modereeris TÜ Orientalistikakeskuse vanemteadur Peeter Espak.

Kaleva rääkis oma kogemusest ja akadeemilisest uurimustööst džihaadi ideoloogia ja vägivaldse ekstremismi kohta. Eelkõige keskendus ta sellele, kuidas peaks nüüdisaegne ühiskond reageerima ja vastu saama ohtudele, mis tänapäeva islamistlikust terrorist lähtuvad. Kaleva andis ülevaate džihadistliku ideoloogia evolutsioonist ning tõi välja selle ideoloogia religioosseid ja poliitilisi aspekte. Džihadistlikud võitlejad peavad ise ennast esmajoones ja üle kõige vagadeks moslemiteks, kuid ka religioosne aspekt ainuüksi ei suuda selgitada täiel mahul džihadistlikku vägivalda radikaliseerumise fenomeni. Kaleva jagas oma tähelepanekuid, kuidas peaks radikaliseerumisele ja vägivaldsele ekstremismile piiri panema ja sellest jagu saama ning kuidas peaks suhtlema ja oma sõnumit edastama üha kasvavatele islamikogukondadele Põhja-Euroopas. Arutleti just ka selle üle, milliseid teiste riikide ja ühiskondade – eriti Põhjamaade – tehtud vigu saaks ja peaks Eesti tulevikus vältima. 

Atte Kaleva on endine Soome armee kapten, kes muuhulgas kuulus aastatel 2015–2017 ÜRO vaatlusmissiooni UNMOGIP (United Nations Military Observer Group in India and Pakistan). Ta on Soome tuntumaid islami ja džihaadi uurijaid, sõjateaduste magister ja doktorant ning julgeolekualase konsultatsiooni- ja väljaõppefirma Kalifa Ltd. asutaja ja partner. Kaleva tegutseb ka poliitikas ja on praegu Rahvusliku Koonderakonna esindajana Helsingi linnavolikogu liige. Selle aasta kevadel ilmus temalt soome keeles laialdast huvi äratanud raamat «Jihad ja terrori» (vt tutvustust: https://otava.fi/kirjat/9789511324430/).

Üritust korraldasid MTÜ Ühiskonnauuringute Instituut, TÜ Orientalistikakeskus ning abilised paljudest eluvaldkondadest.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles