Video: spreiprinter pritsis keskkatlamaja seinale Jaak Joala ja ööbiku (1)

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eile õhtupoolikul hakkas SprayPrinteri tiim eesotsas Mihkel Joalaga tegema ettevalmistusi, et printida Turu tänava ääres endise keskkatlamaja seinale umbes 70-ruutmeetrist värvipilti. Peenikese libeda ja tugeva, metallilise läikega nööri ning printeri paikasättimiseks ja seadistamiseks kulus umbes neli tundi, nii et esimese riba värve tõmbas masin seinale kell 20.45. Hommikuks sai pilt valmis.

Lehekülg Tartu Uue Teatri mängukavast ja noore Jaak Joala foto.
Lehekülg Tartu Uue Teatri mängukavast ja noore Jaak Joala foto. Foto: Raimu Hanson

Üles-alla liikuvale ja korraga viiest purgist värvi pritsivale seadmele andis maas antenni vahendusel käsklusi süsteemi põhiraal. Sellega oli ühendatud mälupulk, milles salvestatud Tartu Uue Teatri suvelavastuse «Kremli ööbikud» reklaamides levitatud pilt Jaak Joalast ja ööbikust (kavandi autor Elina Kasesalu) ning Tartu Uue Teatri logo.

Värvi oli arvestatud kuluma poolsada purki, printeril tuli akut vahetada. Pildi kiiremat valmimist takistas tuuline ilm ja õrn vihmasadu. «Nii suure tuulega ei olegi varem teinud,» ütles Mihkel Joala.

Spreiprinter vajas tundide pikkust häälestamist, sest see on alles aparaadi prototüüp.
Spreiprinter vajas tundide pikkust häälestamist, sest see on alles aparaadi prototüüp. Foto: Raimu Hanson

Keskkatlamaja uus spreiprinteriga tehtud pilt ei ole Tartu suurim: Albert Einsteini portree pindala Raatuse tänava ja Narva maantee ristmikul arvatakse olevat sadakond ruutmeetrit, suurem on ka keskkatlamaja korstnal Maari Soekovi kavandi järgi valminud heledapäise neiu portree – umbes 180 ruutmeetrit.

«Ameerikas on juba rohkem meie spreiprinteriga tehtud pilte kui Tartus, need on San Franciscos ja New Yorgis,» ütles Mihkel Joala keskkatlamaja juures enne masina käivitamist. «Praegu just New Yorgis käib ühe pildi tegemine.»

Jaak Joala ja ööbik, mille kavandi autor on Elina Kasesalu, keskkatlamaja seinal. Korstnal on pikajuukselise kaunitari portree, mille tegemisel mullu oli põhiline tööriist samuti spreiprinter.
Jaak Joala ja ööbik, mille kavandi autor on Elina Kasesalu, keskkatlamaja seinal. Korstnal on pikajuukselise kaunitari portree, mille tegemisel mullu oli põhiline tööriist samuti spreiprinter. Foto: Raimu Hanson
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles