Video: Briscoe näitel müüti kummutamas ehk mis on ründajaviga?

Karl Rinaldo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Esmaspäevase Kalev/Cramo ja Peterburi Zeniidi Ühisliiga kohtumise otsustav moment leidis aset 27 sekundit enne mängu lõppu, kui Isaiah Briscoe'le 80:82 kaotusseisus ründajaviga vilistati. 

Heites pilgu korvpallireeglitesse, on selge, et kohtunikud tegid ameeriklasele vea määrates ainuõige otsuse, sest:

1) vastupidiselt laialt levinud arusaamale (ja muuhulgas siinkirjutaja võhiklikkusele), võib kaitsja olla taolises olukorras liikumises. Kuid mitte igas suunas liikumises, vaid ainult küljele ja tagasi. Kaitsemängija keha peab olema seejuures suunatud otse vastasmängija poole ja ta ei tohi teha ühtegi üleliigset liigutust (nt puusanõksu), mis võiks kontakti tekkimist esile kutsuda. Nagu video näitab, tegutses Jevgeni Valiev reeglitepäraselt: ta ei liikunud ründajale vastu ja jõudis kogu kehaga õigeaegselt Briscoe liikumistrajektoorile ette.

2) Briscoe oli antud juhul selgelt kontakti põhjustaja ehk süüdlane. Ta ei suutnud Valievist mööda minna, vaid liikus talle otse rindkeresse/kõhtu. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles