Video: opositsioon päris linnapealt Tallinna korruptsioonijuhtumite kohta aru

Kadi Raal
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna kohtusid Tallinna linnavolikogu opositsioonierakondade fraktsioonide liikmed linnapea Taavi Aasaga, kellelt päriti selgitusi seoses Tallinna Linnatranspordi (TLT) ASi korruptsioonijuhtumiga.

Kohtumise keskseks teemaks oli Tallinna korruptsioonijuhtumid, eelkõige keskenduti hiljuti avalikkuse ette jõudnud TLT ASis aset leidnud korruptsioonijuhtumi tagamaade selgitamisele. 

Kristen Michal (Reformierakond), Helve Särgava (SDE), Riina Solman (IRL) ja Urmas Reitelmann (EKRE) kinnitasid kohtumise järel, et ehkki Aas väärib nendega kohtumise eest tunnustust, kujunes nende jaoks suurimaks murekohaks asjaolu, et linnapea ei näinud probleemi selles, et äriühingute nõukogudesse kuuluvad Tallinnas võimul oleva Keskerakonna fraktsiooni liikmed, kes iseendale kontrolli teostavad. 

Nende hinnangul ei aita Aasa lahkumine TLT ASi nõukogu esimehe kohalt lahendada probleeme linna äriühingutes. «Tallinna üheks peamiseks probleemiks äriühingute ja sihtasutuste politiseeritus. Äriühingute nõukogud tuleb depolitiseerida,» ütles Solman. 

IRLi fraktsiooni aseesimehe Mart Luik lisas, et linnapea vastused jätsid veel palju küsimusi õhku. «Sellest ainuüksi ei piisa, et linnavalitsus lubab korruptsioonijuhtumitega tegeleda. Linnal on vaja suurt strateegiat korruptsioonijuhtumite ennetamiseks. Selleks on vaja suunata lisavahendeid äriühingute sisekontrolli ja teistesse kontrollivatesse asutustesse.»

Selleks, et tulevikus sarnaseid juhtumeid vältida, tuleb Aasa sõnul tugevdada äriühingute sisekontrolli. Küsimusele, miks ei suutnud linna sisekontrolli teenistus ega Aasa juhitud linnatranspordi ASi nõukogu märgata ega takistada TLT juhtivtöötajate võimalikku seadusrikkumist, vastas linnapea, et varjatud kuritegevust ongi keeruline avastada ning sisekontrolli teenistusel polnud võimalik rikkumise tuvastamiseks kasutada varjatud jälgimise meetodit.

3. aprillil pidas keskkriminaalpolitsei kinni neli Tallinna linnatranspordi aktsiaseltsi juhtivtöötajat, kellest kolme kahtlustatakse riigihangete nõuete rikkumises ning eelise andmises ja ühte altkäemaksu võtmises.

Kahtlustatavate hulka kuuluvad Tallinna linnatranspordi aktsiaseltsi juhatuse liige Alar Urm, bussiliiklusteenistuse direktor Andres Herkel, bussiremonditöökodade juht Hannes Erbsen ning bussiremonditöökodade asejuht Jaanus Vink.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles